Rest in Peace Kleine Man.. #Papillon

Zondag 1 maart 2015..

We hebben net ons ontbijt op en genieten even van de rust in huis, ik zit op mijn stoel met een heerlijke kop koffie en mijn vrouwtje zit op de bank, bezig op haar Ipad toen ze ineens de opmerking maakt “Och kijk, er is weer iets aan de hand in de flat. Daar staat een ambulance en zo te zien ook politie.” Ze ziet nog net de ambulance-broeders over de galerij van de flat rennen en een huis in gaan, waar ook al een aantal politie agenten staan. Na een minuut of 10 komen de hulpverleners weer naar buiten en gaan in een rustig tempo weer naar beneden, nog een kwartiertje later rijden ze weg. De politie echter blijft staan, we zien weinig beweging bij de politieagenten, ze lopen soms heen en weer, maar blijven veelal bij één deur staan. We hadden toch wel door dat er iets aan de hand moest zijn dus bleven we het hele tafereel bekijken. Circa een half uur nadat de ambulance weg was gereden, reden er ineens 3 busjes achter elkaar het parkeerterrein op voor de flat. Onze eerste reactie was: “Oh oh, daar is iets niet goed…”. We zagen heel wat mensen uitstappen met dozen en koffers, de flat inlopen en uiteindelijk betreffende woning waar al zoveel politie stond, inlopen. Uiteraard hadden we wel in de gaten dat er iets aan de hand was, maar wát hadden we geen idee van. Nieuwsgierig bleven we kijken of we iets konden zien en ondertussen maakten we ons eigen scenario van wat zich daar nou kon afspelen. Misschien zat er iemand vast, of hield iemand wel een persoon vast, gewond was niemand want anders was de ambulance niet weg gereden, zou er iemand vermoord zijn ? nee, dan had de politie de boel wel afgesloten… er gebeurde wel vaker wat in die flat, daar wonen ook mensen die er nogal om vragen dus politie kwam er regelmatig, maar hier konden we geen touw aan vastknopen.

We hebben een tijdje zitten kijken en tussen de middag zijn we een aantal uurtjes weg gegaan. Toen we terugkwamen (rond de klok van 3 uur) en zagen dat er inmiddels heel wat mensen stonden te kijken en er dus nog altijd heel wat te doen was in de flat, besloten we onze overbuurvrouw maar eens in te schakelen. Zij kent wel wat mensen in die flat en mijn vrouwtje is samen met haar richting de flat gelopen om eens te vragen wat er nou allemaal aan de hand was. Ondertussen ben ik de was gaan vouwen en na nog geen 5 minuten stond mijn vrouwtje alweer, zwaar ademend onder aan de trap en vertelde mij dat een moeder haar zoontje om het leven had gebracht..  “Wát ???” dat was mijn eerste reactie, want dit is niet iets wat je verwacht, laat staan wat je horen wilt! Ik ben naar beneden gelopen en heb gevraagd wat er dan in hemelsnaam gebeurd was. Veel meer dan dat was er niet bekend, de moeder was al opgepakt en het kindje (7 jaar) lag nog in de woning. Dat waren al die mensen dus aan het doen met de koffers en dozen, sporenonderzoek.  Ik was sprakeloos, kon niet geloven wat ik net hoorde. Een moeder die haar eigen kind van 7 vermoordt? Je kent de situatie natuurlijk niet, het zal vast wel een probleemgezin geweest zijn, want iemand met een normaal verstand doet zoiets niet, maar dan nog.. Ik ben vanuit de woonkamer naar de flat gaan kijken en de hele situatie greep mij als een wurgslang om mijn nek. Daar hebben we de hele ochtend naar staan kijken.. het scenario van moord klopte, een moeder die haar kind heeft vermoord, op ± 100 meter afstand van waar ik stond… Ik kon het niet geloven en heb echt vrij lang uit het raam naar de flat gekeken. Tot het moment dat ik een zwarte auto zag aankomen die richting de flat reed en tegen mijn vrouwtje zei dat dit waarschijnlijk de auto was waarin het jochie vervoerd zou worden. Het duurde even maar inderdaad, rond 17:00 uur reed een brancard over de galerij richting betreffende woning en even later kwam het akelige moment, de brancard werd richting uitgang geduwd, deze keer lag er een zwarte zak op waar een knulletje van 7 levenloos in lag. De rillingen liepen over mijn rug, de slang die ik om mijn nek voelde trok zijn spieren nog eens wat steviger aan en ik voelde tranen opwellen in mijn ogen, wat een V R E S E L I J K aanzicht was dit!

We hebben die avond ongeveer elk nieuwsbericht gekeken en gelezen omtrent dit voorval, maar we hoorden ook al van onze overbuurvrouw dat er wel vaker problemen waren bij die vrouw, zoals je eigenlijk altijd hoort als het over dramatische gebeurtenissen als deze gaat. Een ouder die kind(eren) vermoordt en daarna de hand aan zichzelf wil slaan, die dingen roept als “Als ze mijn kind wegnemen doe ik hem/haar en mijzelf iets aan!”. Die dreigementen resulteren steeds vaker in gruwelijke daden zoals deze.. Ik zie het steeds vaker op het nieuws en dan vind ik het ook onbegrijpelijk: maar waarschijnlijk omdat dit zo vlakbij gebeurd is, heeft het zo´n enorme impact op mij gehad. Ik hunkerde naar een omhelzing van mijn zoontje van 6, dus toen hij thuis kwam van een weekend bij zijn vader, heb ik hem vastgehouden, zijn geur opgesnoven en toen ik hem aankeek, kon ik mij in geen verste verte voorstellen dat ik hem ooit iets zou kunnen aandoen… Hoe kun je dat doen!? Hoe kun je zoiets goeds, puurs, moois en liefs iets aandoen? Die vraag is de hele avond blijven hangen, sterker nog: ik vraag het mij nu nog af en een antwoord is er ook niet op te geven.

Papillon, een jochie van 7, volgens mensen die hem kenden het liefste jongetje die geen vlieg kwaad deed. Hij is de dupe van de maatschappij, want het is de maatschappij die mensen slecht maakt ! We worden allemaal goed geboren, zonder uitzondering. Mijn beide kinderen hebben maandagavond een knuffel gelegd bij de brug van Zeswegen, uit respect voor Papillon, uit medeleven voor degene die hij achterlaat en uit liefde voor de medemens.

Waar gaat het toch naar toe met deze wereld.. wanneer gaan we eens voor elkaar zorgen in plaats van elkaar zoveel pijn te doen?

MB

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s