“Mam, wat eten we vanavond ?”

Ik denk dat (in mijn ogen) de meest irritante zin ooit toch wel is:

“Mam, wat eten we vanavond ?”

Je komt er niet onderuit, elke dag word je weer met deze vraag geconfronteerd. Is het niet door je kinderen, dan is het wel door je eigen stemmetje in je hoofd. Wat eten we vandaag…wat moet ik vandaag weer in elkaar flansen. Ligt het aan mij of  komt er een moment dat je gewoon geen ideeën meer hebt ? Bij mij ligt dit sowieso al wat lastiger want ik hou helemáál niet van koken. Ik vind het niet leuk, haal er geen inspiratie uit en nieuwe dingen proberen vind ik dan ook meer een vermoeiend idee, zodat ik daar al niet aan wil beginnen. Het volgende probleem is dat ik twee totaal verschillende kinderen heb. De één houdt van soep, wraps, vis, nieuwe gerechten terwijl de andere houdt van Hollandse kost, rijst en spaghetti. Maar dan moet er geen gekke saus bij de rijst zitten, want dan is het ineens weer minder lekker. Dus als ik soep maak, is het ene kind dolgelukkig en het andere kind heeft dan ineens buikpijn en voelt zich niet zo lekker. Maak ik spaghetti dan eet de één zijn bord razendsnel leeg, terwijl de ander meer met de spaghetti speelt dan ze werkelijk in haar mond stopt. Elke dag moet ik dus  nadenken wat ik kan koken zodat beide kinderen hun bord leeg eten zonder al te veel gemopper en dat begint toch wel wat lastig te worden als je zo weinig inspiratie hebt hierin.

In de afgelopen zomervakantie heeft mijn dochter heel vaak gekookt, zij houdt er wel heel erg van en kijkt ook dagelijks naar Master Chef New Zeeland of Australië, ze heeft een paar apps op haar tablet staan waar ze verschillende recepten al van heeft geprobeerd en met succes mag ik wel zeggen! Ik vind het heerlijk als ze kookt, niet alleen omdat het ook verdomd goed smaakt, maar ook omdat ik het dan niet hoeft te doen (heel slecht als moeder, ik weet het). Maar nu is de school en haar voetbal weer begonnen en heeft ze nog amper tijd om zo nu en dan op haar telefoon te kijken, dus komt koken er al helemaal niet van (tot grote ergernis van haarzelf… en van mij stiekem ook. Heel slecht, ik weet het). Ze bemoeit zich wel vaker met het koken, gooit er bepaalde kruiden doorheen, of brengt het nog even op smaak voordat het op tafel komt, want zij weet ook wel dat ik heel slecht ben met smaken in het eten. Ik proef het gewoon niet, of er meer peper of zout in moet, of dat een snufje paprika of nootmuskaat het hele gerecht nog beter laat smaken. Zij kan dat wel en ik ben ontzettend blij dat ze die interesse al heeft, niet alleen voor nu (en mijn gemak) maar ook voor later, als ze uit huis gaat en voor zichzelf moet zorgen.

Ik heb nu dus iets nieuws bedacht, waardoor ik in ieder geval 2x per week minder de vraag krijg wat we gaan eten vanavond. Elke week mogen ze ieder één keer zelf bepalen wat we gaan eten en dan moet ook iedereen zonder gemopper mee eten. Dus als de één eens soep wil eten, dan moet de ander zich maar even bij elkaar rapen en ook een kop soep eten. Wil de ander spaghetti eten, dan word er niet met de spaghetti gespeeld maar ook daadwerkelijk gegeten. Vooralsnog werkt het prima en ze vinden het zelf ook leuk, want als je als kind zijnde zelf eens wat mag bepalen in huis, is dat natuurlijk altijd een top moment van de dag ! We eten ook 1x per week frietjes, dus in plaats van 7x per week na te moeten denken wat ik ga koken, hoef ik dat maar 4x per week te doen. Zo verminder ik die enorm vermoeiende vraag toch weer met 43% en kan ik die tijd mooi gebruiken om leuke en gezellige dingen te doen in huis, want koken hoort daar voor mij echt niet bij!

MB

One thought on ““Mam, wat eten we vanavond ?”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s