SinterKerst

De Sint is inmiddels weer terug in Spanje, genietend van zijn welverdiende rust na een wederom drukke Sinterklaas. Hij is niet langsgekomen bij ons thuis, maar heeft uiteraard wel cadeautjes achtergelaten en daar waren mijn kiddies  heel blij mee! Het zal mij benieuwen of we volgend jaar nog in volle overtuiging Sinterklaas gaan vieren, dan is mijn kleine man al 8 jaar en meestal beginnen ze dan toch hun twijfels te krijgen over de echtheid van de goedheiligman. Ik hoop dat hij blijft geloven, want het blijft gewoon een ontzettend leuk feest voor de kleintjes!

Inmiddels zie je overal opgetuigde kerstbomen verschijnen, lampjes voor de ramen en buiten in de bomen, versierde en betekende ramen en de gezelligheid van aankomende Kerstmis is duidelijk merkbaar. Uiteraard mag ik niet eerder de kerstboom opzetten voordat ik er Mike van overtuigd heb dat de Sint echt weg is, want de boom al opzetten (wat veel mensen doen) terwijl Sinterklaas nog in Nederland is, kan in zijn ogen echt niet!  “Dat doe je toch niet mamma!! Sinterklaas is gewoon nog hier..” Vol ongeloof kijkt hij dan naar mij en ik geef hem groot gelijk, maar de mensen die al kerstbomen hebben opstaan, hebben zeer waarschijnlijk geen kinderen en daar wordt dus geen Sinterklaas gevierd. Nadat ik hem dat duidelijk had gemaakt, begreep hij het dan wel… maar ik heb Mike echt moeten overtuigen dat Sinterklaas er écht niet meer is en deze week gaan we dan toch echt de kerstboom opzetten hahahahahaha.

Mike vindt Kerstmis leuker dan Sinterklaas zegt hij en op de vraag waarom dat zo is, gaf hij het directe antwoord: Omdat ik dan meer cadeaus krijg! Wat een domper.. dit is niet het antwoord waarop ik had gehoopt. Het is en blijft een kind en die krijgen gewoon graag cadeaus, maar daar draait het toch niet om !? Ik heb hem dan ook duidelijk gemaakt dat zeker Kerstmis niet draait om cadeaus krijgen, ook het Sinterklaasfeest niet, maar het draait om het bij elkaar zijn, het dankbaar zijn voor alles en iedereen om ons heen en de gezelligheid die daaruit voortkomt.  Maar ik moet heel eerlijk zijn dat ik het zelf ook schuld ben.. de laatste 2 Kerstmissen waren met héél veel cadeaus, maar ook echt met véél te veel cadeaus. Geen grote of dure cadeaus, voornamelijke kleine, grappige, goedkope of handige cadeautjes… maar wel héél veel. En dat is waar het bij de kinderen vooral om gaat: de hoeveelheid cadeaus. Ik heb dat zelf natuurlijk ook wel aangesterkt door die belachelijke hoeveelheid van de vorige jaren, maar daar ga ik dus echt niet meer aan beginnen. Natuurlijk krijgen ze cadeautjes, maar zeker niet in de hoeveelheid die ze gewend zijn van vorige jaren, ik wil dat ze zeker ook tevreden zijn met minder, dat ze blij kunnen zijn van een enkel cadeautje want het is de gedachte erachter die het zo mooi maakt. Hoe jong ze ook zijn, die boodschap wil ik ze toch nu al bij brengen.

Gelukkig zijn ze wel altijd heel dankbaar voor wat ze krijgen en als ze “foute” opmerking maken of ondankbaarheid tonen, dan neem ik het gelijk af en leer ik ze het lesje wel op de harde manier (ook dat is al voorgekomen). Maar dit heb ik pas één keer hoeven doen, dus die boodschap was wel vrij duidelijk. Dankbaarheid leren tonen en uiten vind ik iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. We nemen voor lief wat we allemaal hebben en krijgen, de dankbaarheid wordt zelden nog getoond of geuit en dat vind ik heel jammer. Ik wil mijn kinderen hier wel mee laten opgroeien: het komt niet allemaal vanzelf, je kunt niet altijd krijgen wat je wilt en je moet altijd voor ogen houden wat je allemaal hebt (en dan heb ik niet alleen over materiële zaken).

Mijn dochter is 13 en zij is echt iemand die heel graag dingen koopt voor haar vrienden en familie. Voor een ander zal ze minder snel op het prijskaartje kijken dan als ze iets voor zichzelf koopt en dat is iets wat ik geweldig vind aan haar. Ik geef natuurlijk wel aan dat ze niet voor iedereen wat moet kopen, want dan is haar rekening gelijk helemaal leeg, maar het idee dat ze dat wilt doen, is al heel speciaal!

Mijn zoon is 7 jaar en het hoort bij zijn leeftijd dat hij heel graag cadeaus krijgt en er niet bij stil staat een ander een cadeau te kopen. Maar als ik het opper en hem vraag of hij misschien iemand iets wil kopen, dan begint hij een heel rijtje op te noemen van mensen die echt wel een cadeau moeten krijgen 🙂 Zo lief, hij gunt iedereen iets en ook dat is een geweldige eigenschap!

Ik hou van Kerstmis, de warmte, de gezelligheid, de kaarsjes.. Ik hou er ook van om mensen cadeaus te kopen, maar zelf cadeaus krijgen… daar ben ik niet zo goed in. Daarom heb ik ook geen verlanglijstje, als iemand mij vraagt wat ik graag zou willen, is mijn antwoord: Niets.. je bent er en dat is genoeg.

Wat heb jij op je verlanglijstje staan ?

XMelX

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s