Ouders van tegenwoordig!

Ik zie het steeds vaker: Kinderen die het voor het zeggen hebben en volledig over hun ouders heen lopen.

En elke keer als ik het zie kijk ik met verbaasde ogen, eerst naar het kind die zo hondsbrutaal tegen een ouder kan (en durftt!) te praten en vervolgens naar de zwijgende ouder, die als een onnozele hals het kind ook daadwerkelijk laat uitpraten!
Als één van de 2 mijn verbaasde blik overigens opvalt en naar mij kijkt, zien zij iemand die met een open mond deze voorstelling staat te bekijken, waarnaar ze de ouder recht in hun smoelwerk uitlacht.

Ik vind het werkelijk te gek voor woorden, de kinderen worden ook elke keer jonger zo lijkt het wel.
Hebben een smoelwerk tegen hun ouders waar de honden geen brood van lusten, bepalen ter plekke wat er gekocht of gedaan moet worden en worden ook daadwerkelijk op hun wenken bediend!
Een ouder die een beetje mopperend het kind tot bedaren probeert te brengen, maar waarvan de onzekerheid afstraalt en zich vervolgens volledig door het kind laat inpakken en maar gewoon doet waar die duivel om vraagt.

Dit is toch geen “ouderschap” ??
Als ouder moet je je kind begeleiden, dat is iets anders dan het te laten bepalen!
Als ouder moet je je kind leren wat kan en wat niet kan, waar de grenzen liggen en nog veel belangrijker, consequenties laten ervaren als zij die grens overschrijven.
Als ouder hoor je je kind respect en dankbaarheid te leren en niet alles maar als vanzelfsprekend te laten nemen.

Tegenwoordig wordt alleen maar gedreigd met straffen, maar als puntje bij paaltje komt, krijgt het kind toch wat hij wil.
“Als je nu niet ophoudt met zeuren, dan mag je vanavond niet op de playstation!”
Kind blijft zeuren..
“Oké, nu is het klaar! Vanavond geen playstation!”
Kind huilt, klaagt en zeurt gewoon verder..
En als het avond is, zijn ze dat op miraculeuze manier vergeten (??) en mogen ze gewoon een spelletje doen op hun playstation 😮
Waarom ??
Omdat het makkelijk is ?
en ze zo niet zelf met de kinderen bezig hoeven te zijn ?
Welke reden er ook voor is, zo leer je het kind dus dat je maar loze woorden roept en hij de volgende keer dus ook geen enkele reden ziet om inderdaad op te houden met zeuren, omdat hij ´s avonds toch gewoon mag doen wat hij wilt.
Geen grenzen dus, geen consequenties en dus creëer je een vreselijk, lastig, veeleisend kind!

Dat gaat van kwaad tot erger, als ze eenmaal denken overal mee weg te komen, wordt hun taalgebruik en houding naar de ouders toe ook anders.
Een grote mond, scheldwoorden en dat op een dwingende toon.
Mijn haren gaan er recht van overeind staan als ik dat soms hoor.
Het komt wel eens voor dat mijn kinderen bij mij zijn op zo´n moment.
Mijn dochter (bijna 14) kijkt dan boeiend naar het tafereel, maar als ze vervolgens naar mij kijkt zegt ze vastberaden:
“Boh, als ik dat tegen jou zou zeggen… niet dat ik het überhaupt durf, maar dan moet ik echt maken dat ik weg kom!” 
Waarnaar mijn zoon (8 jaar) mij met grote ogen aankijkt en je de schrik op zijn gezicht ziet en dan lachend zegt:
“Hahaha, ik zeg dat ook niet !! ik kijk wel uit!” 

Geloof mij, ik ben niet perfect en maak zeker ook mijn fouten met opvoeden, maar ik ben nog altijd hun ouder en ze weten heel goed wie het voor het zeggen heeft. Een grote mond, brutaliteit of gescheld, heeft in mijn huishouden hele grote consequenties ! Ze hebben het allebei al geprobeerd en elke keer heb ik mijn woorden bij mijn daden gevoegd. Als ik ze zeg op te houden omdat ze anders een probleem hebben, dan weten ze heel erg goed dat ze ook écht een probleem hebben als ze doorgaan.

Sommige mensen noemen mij streng, ik noem mijzelf liever consequent.
Je kunt met mij alle kanten op en ik laat mijn kinderen absoluut kind zijn, maar wel een kind zonder een grote mond ! Met als resultaat dat ik vaak maar één keer iets hoef te zeggen, of als ze een grote mond hebben alleen maar hoef te kijken en ze direct weten hoe laat het is.
Mijn ogen spreken soms beter dan mijn woorden en dat komt net zo duidelijk binnen bij die twee.

Niets zo vreselijks en respectloos als een brutaal kind!
Een cursus opvoeden was voor sommige mensen geen overbodige luxe, zodat ze al wat handvaten hebben waar ze iets mee kunnen en ze kunnen leren hoe ze met dit gedrag om moeten gaan..
Men roept zo vaak: De jeugd van tegenwoordig !!
Maar de basis begint bij de opvoeding, dus misschien moet men eens wat vaker roepen:
De ouders van tegenwoordig !!

Herken je deze ergernis ?

XmelX

8 thoughts on “Ouders van tegenwoordig!

 1. Iedereen kan kinderen krijgen ook al zijn sommige mensen er niet geschikt voor en niet weten hoe ze een kind op moeten voeden. Vaak kopieren ze het gedrag van hun eigen ouders, waren ze zelf misschien ook wel zo brutaal.
  Bij mij wisten ze ook heel goed hoe ver ze konden gaan, grappig dit.. ook mijn ogen konden heel goed overbrengen hoe ik ergens over dacht, hoefde soms niks te zeggen. En ook mijn dochter, inmiddels is ze 41, heeft vaak genoeg gezegd. Hoe durven ze, ik zou dat nooit gedurfd hebben, want zoiets doe je toch niet of zeg je toch niet tegen je ouders. Ze was niet moeilijk en nog niet.
  Je doet het goed hoor Mel. Je plukt er alleen maar de vruchten van als je consequent bent, kan helemaal geen kwaad.
  Ik heb 2 kleindochters van 14 en 13. Ook die weten precies hoe het bij oma is.. Maar eerlijk is eerlijk, daar ben ik wel makkelijker mee.. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn kinderen Proberen ook uit, en komen vaak van een koude kermis uit. Mijn oudste zit nu weer in een andere fase en dus moet ik als moeder ook mijn strategieën aanpassen. Dat lukt wel hoor. Brutaal en een grote mond hoeven ze mij niet te geven, dan weten ze gelijk dat ze straf krijgen. Het is investeren, maar ja we willen toch een leuke wereld? Met leuke mensen? Dus dat!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s