Identiteitscrisis

Vaak is het lastig om jezelf te zijn, misschien omdat je niet goed weet wie jezelf eigenlijk bent, of omdat je in gezelschap bent van mensen waarbij je jezelf niet wilt of kunt zijn, of omdat je gewoon niet op je gemak bent.
Maar je hebt ook nog een slag mensen die zichzelf niet wíllen zijn, omdat ze niets liever willen dan in de voetstappen van een ander staan.
En dat soort mensen gruwel ik !

Ze zijn hun eigen identiteit volledig kwijt en gaan tot uitersten om zich hetzelfde voor te doen als hun “voorbeeld”.
Ze proberen zo veel mogelijk dezelfde kledingstijl te hanteren, ze gaan hetzelfde praten en doen als de ander, kopen dezelfde dingen, hebben dezelfde hobby’s, willen dezelfde dingen en proberen zich op een dusdanige manier in het leven van de ander te nestelen, dat er een “vriendschap” ontstaat die voor anderen bijna ziekelijk overkomt.
Die persoon kan geen eigen beslissingen maken, is enorm onzeker, moet altijd bevestigingen krijgen en zoekt op een ziekmakende manier naar aandacht van hun “voorbeeld”.. positief of negatief.
Het idiote is, dat de ander vaak niet ziet hoezeer ze gekopieerd wordt. Waarschijnlijk omdat ze te dichtbij staan, de persoon in kwestie te vaak zien en totaal niet in de gaten hebben dat er gespiegeld wordt.

Wat dan ook niet gezien en opgemerkt wordt door de persoon zelf, is dat ze de ander voeden. Onbewust natuurlijk want voor hun is het gewoon een vriendin, die vaak over de vloer komt, waar veel mee ondernomen wordt maar zij dus ook onbewust de voeder is van dit zieke gedrag.
Pas als ze realiseren dat het gedrag vervelend wordt, dat die aandacht en hetzelfde zijn en doen, storend en akelig wordt, moeten ze een manier verzinnen om daar afstand van te nemen.
Als je dit al zo lang doet, dan is het moeilijk om die gewoonte te veranderen.
Dat geldt voor alles in het leven, vaste patronen en gewoontes doorbreek je niet van de ene op de andere dag, dus dit ook niet.
Er wordt tegen gevochten, over gepraat en gescholden, maar een aantal dagen later gaat het gewoon weer zoals vanouds… er verandert niets !

Als je daar als vriendin met een eigen identiteit tegenover staat, valt het des te meer op.
Alsof je naar een tweeling kijkt, waarvan de één de leider is en de ander met een vervelende grijns volgt.
Dezelfde handgebaren, dezelfde gezichtsuitdrukingen en uitspraken, dezelfde kleding en altijd maar de aandacht zoeken op welke manier dan ook.

Walgelijk.. ik kan daar oprecht misselijk van worden en moet dan ook mijn opperste best doen om mijn grote bek te houden en geen ongepaste opmerkingen te maken.
Ik heb er immers niks mee te maken, het is mijn pakkie an niet en ik ben gewoon maar een vriendin die dit observeert (het echt wel meer dan ééns kenbaar heb gemaakt overigens) en zich daar niet mee moet bemoeien.

Er moet niets erger zijn dan je eigen identiteit kwijt zijn, niet voor jezelf kunnen denken, altijd maar alles voorgekauwd krijgen en blind door het leven gaan.

Ik mag dan een aparte, gekke en complexe persoonlijkheid hebben, maar ik ben wel mijn eigen IK en dat zou iedereen moeten zijn !!

XmelX

7 thoughts on “Identiteitscrisis

  1. Ohwwwww Yessss Girl! Dit artikel is echt on point! So True ! Het is inderdaad so sad om te zien wanneer mensen meelopen met anderen alsof ze zelf geen persoonlijkheid mening, gedachte of stijl hebben van their own! Het is triest wanneer anderen het gedrag kopiëren en de andere letterlijk achterna loop. Soms zelfs als ze zien dat wat de ander doet niet goed is gaan ze er gewoon in mee en staan ze er gewoon achter. Just like that!

    Ik snap je ergenis wel. Yessss Girl!

    Besos, Miss B.😉

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s