Beloftes

We maken ze allemaal, beloftes.
Maar ik heb inmiddels wel geleerd nooit een belofte te maken, als je niet zeker weet of je hem ook na kunt komen.

De zwaarste belofte die ik heb moeten breken was die ik aan mijn dochter gemaakt heb. Begin 2011 heb ik haar moeten vertellen dat haar vader en ik niet langer bij elkaar willen blijven en gaan scheiden, terwijl ik haar beloofd had dat wij voor altijd bij elkaar zouden blijven. Het was een belofte die ik maakte op het moment dat ik zelf die illusie ook echt nog had, voor altijd bij elkaar blijven en samen oud worden.
Maar helaas.. het mocht niet zo zijn.
Dat heeft ze mij toch nog wel een tijdje verweten. En dat begreep ik wel, want ze was 8 en geloofde heilig in haar moeder, dan heb je als klein meisje wel het gevoel dat je moeder je belazerd heeft. Dus alle begrip van mijn kant en ik heb zo goed mogelijk mijn best gedaan het met de tijd uit te leggen.
De tweede belofte was wederom een eigen illusie die ik had en weer een relatie die niet tot de dood ons scheidt heeft gehaald. Dit keer kon ik echter zelf geen goede verklaring geven en was ik zelf ook behoorlijk aangeslagen door het verbreken van deze belofte.

Maar het zijn zeker niet alleen de MEGA beloftes die gebroken kunnen worden en waar men door ontdaan kan zijn.
Kleine beloftes die verbroken worden, kunnen vaak ook een behoorlijke impact hebben. Niet voor iedereen maar één persoon die hierdoor geraakt is, is er al één teveel.
Met name kinderen kunnen hier niet zo heel goed mee omgaan en dat zouden ze ook niet hoeven te doen.
Als je een kind iets belooft, dan moet je er ook alles aan doen om die belofte na te komen. Ook al is het iets kleins, zoals “we gaan volgende week naar de film” of  “morgen maak ik je lievelingsgerecht” of “ik ga een foto shoot met jullie doen!”.
Als dat dingen zijn die een kind geweldig vindt en jij maakt die belofte dan hoor je je daar aan te houden! Of je moet al een goed excuus hebben om onder deze belofte uit te komen, maar vaak wordt er zo makkelijk om gegaan met uitspraken als deze.
Een kind onthoudt dat, het zijn dingen die ze graag doen, leuk vinden en zich daar dus ook op verheugen (alle andere dingen onthouden ze overigens minder goed, heel apart 😉 ).

Een volwassene moet voorzichtig omgaan met zulke uitspraken, dat is mijn mening.
Zelf neem ik zulke uitspraken altijd met een zak zout, geen korreltje maar echt een hele zak. Ik verwacht niks meer, van niemand en dan kan men beloftes maken tot ze een ons wegen, ik wil het zien en dan pas zal ik zeggen: Wat onwijs leuk !!dont-talk-just-act-dont-say-just-show-dont-promise-just-prove

Zolang je niets verwacht, kun je ook niet teleurgesteld worden en iedereen kent het gevoel van teleurstelling. Een kind begrijpt dit nog niet, kinderen verwachten altijd dingen en dat is ook niet meer dan normaal, zij leren dat met de tijd wel. Voor een volwassene is dit soms al lastig, want hoe moeilijk is het niet, om niets van iemand te verwachten ?!
Voor een kind is dat dus eigenlijk bijna onmogelijk.

Als ik zelf een belofte maak, dan weet ik ook zeker dat ik die belofte na kan komen.
Ik maak ze niet vaak, maar áls ik er eens eentje de wereld in gooi, dan is die wel doordacht en realistisch. Met andere woorden: ik kom mijn beloftes na!
Zo heb ik vorige jaar de domme belofte gemaakt aan mijn dochter, dat ik haar een Macbook zo kopen als ze 3 Atheneum zou halen..
Ik was hartstikke trots dat ze het (met de hakken over de sloot) had gehaald, maar ik krabde gelijk op mijn hoofd waarom ik zo’n domme belofte nou kon maken 😛
Uiteraard heb ik mijn dochter niet teleurgesteld en haar Macbook is inmiddels haar beste vriendje 😀

Dan denk je geleerd te hebben van 2 mega beloftes die triest toch verbroken zijn…
Krijg je dit keer de les dat je ook vooral moet opletten op de mega beloftes die je maakt, waar je gewoon niet onderuit komt hahahaha 🙂

Never make a promise that you aren’t sure you can keep !

Wijze les voor heel veel mensen!

XmelX

12 thoughts on “Beloftes

  1. Dit is zeker een wijze les. In het begin beloofde ik ook veel aan mijn zoontje en kwam ze dan ook na ( portemonnee werd meter leger 😁) maar nu weet ik dat ik voorzichtig moet zijn met wat ik zeg. Vaak beloven mensen iets om de ander zijn mond te snoeren en vergeten zelf de belofte maar de ander niet. Mensen begrijpen het woord belofte niet en dat is jammer. Een kleine woord , maar een groot begrip.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s