Zorgen.. :(

En dan ineens lopen de rillingen over mijn rug als ik mijn dochter hoor praten over een vriendin van haar.
Ze heeft veel ruzie met haar ouders, heeft een verkeerd vriendje en op school gaat het ook niet goed.
De relatie met haar vriendje is gelukkig beëindigd en ook al houdt ze van die jongen (zoals je als 14 jarige van iemand kunt houden), ze weet gelukkig wel dat hij niet goed is voor haar, maar dat heeft natuurlijk ook een uitwerking.

Deze week was ze al een avond hier en heeft ze bij Kyra op de kamer gezeten. Het is een heel gesloten meisje dus het duurt even voordat ze echt iets zegt maar als ze dat doet, duurt het niet lang voordat ze begint te huilen.
Donderdag kreeg ik een bericht van Kyra, haar vriendin had weer ruzie gehad thuis, haar vader had haar zelfs een tik gegeven (op haar schouder) waardoor de moeder de vader begon te slaan en ze trok het allemaal niet meer. Of ze misschien naar ons mocht komen.
Ik heb direct ja gezegd, vond het vreselijk voor dat meisje en toen Kyra vroeg hoe laat ze weer naar huis moest gaf ik aan dat ze gerust mocht blijven, zolang haar ouders weten waar ze is.
We hebben dus donderdag samen gegeten en nu kreeg ze eens mee hoe het bij ons thuis eraan toe gaat. Veel geklets aan tafel, iedereen die zijn dag vertelt en de nodige ongein hoort daar natuurlijk ook bij.
Nadat ik terug was van de yoga en ik dus even de tijd had om over haar vervelende situatie na te denken, ben ik bij thuiskomst even naar de meiden gegaan en heb ik haar aangeboden om een weekendje hier te blijven. Zo kon ze even tot rust komen, proberen haar gedachte even op orde te krijgen en gewoon even ontspannen.
Zelf gaf ze geen reactie.. die meid praat echt heel moeilijk dus ik heb gezegd dat ze er maar even over na moest denken.
Een kwartier later kwam Kyra naar beneden en zei ze dat ze echt heel graag hier wilde blijven en ze bedankt mij dat ik haar zo wilde helpen.

In alle eerlijkheid: ik vind het zo vreselijk voor die meid !!
En ja, ik weet ook wel dat ze geen makkelijke tiener zal zijn en haar vervelende trekjes zal hebben maar je bent als ouders nog altijd verantwoordelijk voor het welzijn van je kind en hoe moeilijk ze ook doen, jij hoort de rust te bewaren en je kind uit te leggen waarom bepaalde dingen niet handig zijn om te doen, hoe je dingen beter anders kunt doen en dat het geen zin heeft om te schreeuwen, schelden en liegen. Dat is jouw taak als ouder, zo simpel is het !
We zijn toch allemaal tieners geweest ??
We weten toch allemaal hoe moeilijk die tijd kan zijn ?
Er gebeurt zoveel in je tienerjaren en wat in die jaren heel belangrijk is, zijn je ouders. Stabiele mensen om je heen die je kunnen leiden, die je op weg kunnen helpen en die er vooral voor je zijn als het even moeilijk wordt, die je fouten accepteren, samen met jou oplossingen zoeken en uitleggen dat het oké is om fouten te maken, zolang ze er maar van leert en het niet nog eens doet.
Ik snap niet hoe een volwassene, een ouder, zich zo kan opstellen tegen zijn/haar eigen kind, ongeacht hoe dwars je kind is! (ze is misschien dwars, maar geen extreem geval)

Ze is donderdag dus bij ons gebleven en ik heb haar vrijdagochtend naar school gebracht. In die tijd heb ik nog proberen te praten met haar, maar ze is zo gesloten als een mossel.
Gelukkig vertelde ze wel dat ze bij een psycholoog liep en dat zij ook contact hebben met haar ouders (dus er is goddank wel al hulp!), maar voor de rest liet ze echt bijna niks los.
Ik heb haar gezegd dat ik niet nieuwsgierig wil zijn, maar dat ik het gewoon oprecht erg vind voor haar en haar wil helpen. Dus heb ik mijn nummer op een blaadje geschreven en haar gezegd dat ze mij kan bellen als er iets is, maakt niet uit wanneer en dat ze altijd welkom is bij ons.

De kans dat ze tegenover mij iets loslaat is heel klein, want je merkt gewoon dat ze een bepaalde houding heeft ten opzichte van “een ouder”, want ik ben ook maar de moeder van Kyra en dus een ouder!
Ze weet in ieder geval dat ze hier naar toe kan komen, een veilig plekje heeft en dat ze wel de mogelijkheid heeft om te praten als ze daar behoefte aan heeft.

Tussendoor heb ik mijn zorgen ook naar Kyra geuit, die het zelf ook vreselijk vind voor haar en mij enorm dankbaar is dat ik haar zo opvang (ik zou het serieus niet anders kunnen).
Wij kunnen ons dit helemaal niet voorstellen.
Hier in huis wordt namelijk alles besproken, echt alles !
En dat is in deze leeftijd ook heel erg belangrijk.
Natuurlijk ging dat ook met horten en stoten, maar als de kinderen weten wat ze aan je hebben en je niet elke keer gaat flippen als ze iets verkeerd doen maar gewoon met ze praat en dingen uitlegt, dan zien ze vanzelf dat praten veel beter werkt.
Gelukkig heeft Kyra dat inmiddels in de gaten en ben ik ook apetrots als ze over dingen met mij wil praten die toch heel veel moed kosten om bij je ouders neer te leggen.
Dat zeg ik haar ook elke keer en dan zegt ze zelf:
“ik vind het fijn ! Zeker ook om te weten dat ik over alles met je kan praten!”

Ik ben een moeder van (o.a.) een tienerdochter en maak mij enorme zorgen over Kyra’s vriendin, die haar ouders nu hard nodig heeft en die achter haar staan in plaats van op haar lopen te schreeuwen…

Als moeder zijnde, gaat dit niet in je koude kleren zitten ! 😦

XmelX

27 thoughts on “Zorgen.. :(

  1. Wat ontzettend fijn dat ze bij jou zo welkom is! Ik kan me soms echt niet voorstellen hoe ouders met bepaalde dingen omgaan. Misschien komt dat nog wel hoor, dat ze opener wordt. Het is voor haar ook allemaal maar vreemd hoe jij reageert! Xoxo

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Week #47 – deel 1 | My journey..

  3. Heel erg goed en lief van jou! Ik begrijp soms echt niet hoe sommige ouders reageren. Bv: mijn beste vriendin is lesbisch en ze was eindelijk klaar om het aan haar moeder te vertellen, maar die reageerde heel boos. Natuurlijk verteld ze niets meer aan haar ouders. Hoe kan ze nu zichzelf zijn?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s