BHV

Vorige week had ik weer een BHV cursus.
Elk jaar moet ik op herhaling om mijn BHV te behouden (die ik volgens mij al 10 jaar heb nu) en ik vind het elk jaar ook wel weer leuk zo´n dagje mee te draaien.
Alles wordt weer opgefrist, nieuwe dingen worden je weer uitgelegd en het is weer eens een welkome afwisseling.

Aangezien ik de enige ben in het bedrijf die deze cursus doet, moet ik elke keer alleen gaan en maar zien bij welke mensen ik in de groep kom.
In het begin vond ik dat maar klote, vond er echt niks aan. Ik kende niemand, was niet zo sociaal dat ik spontaan met mensen begon te praten en voelde mij meestal een vreemde eend in de bijt.
Maar met de jaren had ik er steeds minder moeite mee, vaak zag ik ook wel wat bekende gezichten wat het wel weer leuk maakte, maar ik vond het gewoon wat makkelijker om alleen te gaan en mij ergens in een groep te gooien.

Dit keer zag ik maar 2 bekende gezichten, 2 boeren die vorig jaar ook in de groep zaten.
De gezichten kwamen mij nog bekend voor, maar ik had niet met ze gepraat ofzo dus had ook geen idee wat ze deden. Bij het voorstelrondje wist ik het weer: Oh ja.. de boeren! LoL
De rest van de mensen kende ik niet, had ik nooit eerder gezien en het eerste wat ik dacht was:
“Shit.. ik haal de gemiddelde leeftijd wel naar beneden dit keer!”
En toen viel het kwartje ineens..
Fuck Mel ! Jij haalt helemaal geen gemiddelde leeftijd naar beneden, want je bent zelf al bijna 40 !!! 😮
Denk dat de gemiddelde leeftijd hier een jaar of 45 was en daar zit ik gewoon niet meer ver naast.. hoe bizar was dit !!
Ik voel mij gewoon nog 30 en in gedachte voelde ik mij dus echt jong tegenover deze mensen, maar de waarheid was dat ik gewoon in dezelfde leeftijdscategorie val..
En goedemorgen, welkom eye-opener en bedankt voor deze wake up call!  😛

We begonnen dit keer met brand en ontruiming en werden gelijk geacht groepen te maken, terwijl zij iets ging voorbereiden op de ontruimingsbaan.
3 mensen werden meegenomen en de rest moest in 3 groepen verdeeld worden met in elke groep 2 portofoons.
De mannen grepen gelijk naar de portofoons en ze waren met 5 mensen bezig om de portofoons op het goede kanaal te zetten. Dit aanschouwend bleef ik even zitten en met naast mij een Maastrichtse vrouw, die het ook aan het bekijken was (en de hele ochtend overigens zat te gapen hahaha) waren wij toch wel een beetje verbaasd. Naast ons zaten 2 mannen die gewoon bleven zitten en niks deden en ineens zei ik:
“Misschien is het handig als we eerst 3 groepen maken..” 
Een paar keken op, maar gingen gewoon door met hun portofoons
“Niet ? Nee dat is verder ook niet belangrijk ofzo…”
Nog altijd geen reactie.
“Oke, dan blijf ik hier wel zitten tot jullie de portofoons goed werkend hebben..”
Geen reactie.
De Maastrichtse vrouw begon te lachen en zei
“Je lijkt niet echt indruk te maken”
“Nee, niet bepaald he!” 
Ik heb ze nog een aantal minuten hun gang laten gaan, de 2 mannen naast mij zaten nog altijd zwijgend op hun stoel, en heb daarna zelf 2 portofoons gepakt en die in de handen van de mannen naast mij geduwd. Daarna heb ik de BHV hesjes gepakt en heb met een ietwat hardere stem gezegd:
“Oke, alles werkt? Nu is het belangrijk dat we even 3 groepen maken, want als ze ons straks komt halen en we hebben geen idee met wie wij samen moeten lopen, dan houdt de hele oefening al op!”
Ineens keken een aantal mensen op en ik gaf de Maastrichtse vrouw een hesje, het tweede hesje gaf ik aan de knapste man die er bij zat, de derde hield ik zelf en zei
“Wij horen bij jou, jij houdt de portofoon maar mooi vast!” 
Men keek mij aan en en de knappe man begon te lachen
“Oh, nou.. dat heb je dan vast geregeld!”
“Inderdaad!! Als niemand verder reageert, dan regel ik het zelf wel. Hoe de rest de groepjes maakt, zoeken ze zelf maar uit.”
Nu begonnen een aantal mensen toch wakker te schieten en ineens zei een ander:
“Misschien moeten we even groepjes maken…”
Ik kon een luide “JOH!”  niet onderdrukken, maar ik bleef zitten want had tenslotte mijn groepje al gereed 🙂

En zo werkt dat bij mij.
Reageer je niet ?
Prima, dan bepaal ik het zelf wel en heb je verder weinig keuze.
Ik ben niet echt een goede leider (vind ik zelf), maar ik trek mijn mond wel gewoon open als er actie ondernomen moet worden.
De oefening voor ons ging prima, de mensen die ik “vrijwillig”  in mijn groep had gezet had ik goed ingeschat en zo ging de ochtend wel snel en heel leerzaam voorbij.
Uiteraard zaten er een aantal “al-wetende” in de groep die overal wel een op- of aanmerking over hadden, maar die tijdens oefeningen zelf de grootste fouten maakte.
Ik reageer er niet eens meer op, als ik zelf vragen of opmerkingen heb, dan gooi ik die in de groep en voor de rest hou ik mij vooral op de achtergrond.

Tijdens de lunch vroeg mijn instructrice mij of ik misschien in een andere groep wilde komen. Zij had een groepje van 3 personen en moest er nog 1 persoon bij hebben.
Mij maakt het niet uit in welke groep ik zit, dus ik zei uiteraard gewoon ja en ze was enorm blij dat ik dit wilde doen (ze fluisterde in mijn oor dat we waarschijnlijk een uur eerder klaar zouden zijn, juist omdat de groep zo klein was).
Met een glimlach en een knipoog liep ze weer weg.
Dus het heeft toch wel zijn voordelen als je alleen komt 😉
Ineens hoorde ik boer 1 iets tegen boer 2 fluisteren en boer 2 zei ineens vrij hard
“Oh.. dus je hebt een liesbreuk! Tja..!” 
😮
What the fuck !! Ik zit te eten mensen !
Ik hoef echt niks te horen over een liesbreuk!
Er zijn mensen die in plaatjes denken, ik zag dus gelijk een beeld voor mij met een vreselijke liesbreuk.. brrrrr!
Het waren echt Boeren ! Goeie god !

Tweede deel van de dag was EHBO en dat vind ik altijd wel het leukste (heb ik persoonlijk ook het meeste aan). Samen met een andere vrouw moesten we opdrachten doen en de andere twee mannen moesten diezelfde opdrachten doen (in een andere volgorde).
De winnaar was degene die het snelst alles goed gedaan had, de puzzel ook ingevuld had en dus met de eer naar huis mocht gaan!
Van stabiele zijligging, tot in de juiste volgorde leggen van een reanimatie, van brede doek aanleggen tot het verbinden van een geamputeerde ledemaat, zo kregen we 10 oefeningen en met een beetje hulp hier en daar waren wij dames als eerste klaar.
Daarna moesten we nog een reanimatie doen, dit keer wel een hele aparte.
Eentje was blind, de ander bijna doof en 2 anderen konden alleen maar met woorden helpen en mochten verder niets doen.
Ik was de blinde en werd begeleid naar het slachtoffer, door de half dove, om de reanimatie te doen. Zij pakte de AED om mij te helpen tijdens het reanimeren en al zeg ik het zelf: we deden het verdomd goed !
Ik moest alles op gevoel doen en toen iemand tegen mij zei dat ik mijn handen te hoog had staan voor de reanimatie, gaf ik als reactie:
“Ik mag dan wel blind zijn, maar mijn middelvinger zit op tepelhoogte dus ik heb de juiste hoogte!” 
en ben doorgegaan met reanimeren.
Het was de eerste keer dat ik echt dik 2 minuten heb gereanimeerd en poe.. dat was pittig zeg!
Onze instructrice zei dat we het echt prima hadden gedaan en inderdaad: mijn hoogte van handen was prima, middelvinger op tepelhoogte (altijd fijn dat de reanimatie pop stijve tepels heeft hahahahaha). 

Na nog wat andere oefeningen, van buik naar rugligging, heimlich en rautek oefenen (mijn partner was bijna 2x zo zwaar als ik, dus toen ik de rautek bij haar deed en haar mee moest slepen, pakte ik haar op de juiste manier vast en zei toen: ik laat je gewoon zitten hier! 
We gingen beiden helemaal stuk hahahahaha LoL) en iemand meeslepen die een gebroken been had, zei ze om half 4 dat we klaar waren en wenste ons nog een fijne dag.

De dag is echt snel voorbij gegaan, zeker ook omdat we een uur eerder klaar waren en ik heb toch weer wat bijgeleerd (zoals elke keer eigenlijk!). 
Persoonlijk vind ik dat elke ouder een EHBO cursus zou moeten doen, vaak genoeg gebeurt er iets waarbij je je afvraagt wat je nu het beste kunt doen. Zo´n cursus geeft heel veel informatie en zo weet je tenminste hoe te reageren bij een ongeval!
Gelukkig heb ik het zelf nog nooit hoeven te gebruiken, maar mocht het eens voorkomen:

Ik kan reanimeren, een AED gebruiken, verbandjes leggen e.d., mensen kalmeren en op een juiste manier de politie, brandweer of ambulance inlichten en ben oprecht blij dat ik deze kennis heb!

XmelX

9 thoughts on “BHV

  1. Pingback: Week #47 – deel 1 | My journey..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s