Speak up !!

Deze week heb ik een aantal keren in het openbaar mijn mond open getrokken.
Het zal je misschien verbazen, maar dat doe ik niet zo heel vaak 😛

Dinsdag liep ik met mijn Man het schoolplein op en al bij het oplopen van het plein zag ik 2 jongens met elkaar vechten. Op die afstand kon ik nog niet zien of het serieus was of niet en aangezien iedereen maar dom stond te kijken, ging ik er van uit dat het niet serieus was.
Maar toen ik dichterbij kwam zag ik toch wel dat er rake klappen uitgedeeld werden. Één jochie werd op een gegeven moment weg geduwd, hij moest zijn bril weer goed op zijn neus zetten en zijn koptelefoon af zetten, terwijl de andere jongen heel stoer op een bankje ging staan bij zijn vrienden.
De jongen met de bril sprong ineens ook op de bank en begon weer te slaan. Terwijl de andere jongen het afweerde en ook terug wilde meppen, trok ik ineens een sprintje, sprong tussen hun in op de bank en hield ze uit elkaar.
Het jochie met de bril was niet echt onder de indruk en ging weer op de andere jongen af, dus ik heb hem letterlijk bij zijn kraag gegrepen en hem van de bank af getrokken.

“En nu is het klaar !! Doe even normaal man!” zei ik terwijl ik meneer bril weg duwde.

“En jij haalt je grijns van je smoel en houdt ook je handen thuis, stelletje idioten!” zei ik tegen de andere “stoere” jongen.

De één droop af en de ander keek naar beneden, waarnaar ik weer naar Mike liep die met open mond stond te kijken. Voordat ik de hoek om ging, naar het andere schoolplein, keek ik nog eens om, of de jongens elkaar niet weer in de haren vlogen, maar dat was gelukkig niet het geval.
Ook liet ik een blik over alle ouders gaan, die daar maar stonden te kijken.. niemand die ook maar iets deed, ingreep of iets zei terwijl de jongens aan het vechten waren!
Ze stonden gewoon dom te kijken !!!

“Niemand die ook wat doet hè.. maar gewoon stom staan kijken ! Ongelooflijk!!”

Dat zei ik nog even hard over het plein, zodat iedereen mij kon horen, met een vieze blik en hoofdschuddend liep ik met Mike naar ons plekje.

Wat is het toch dat volwassen mensen dit toelaten ?
Niet ingrijpen en 2 jongens maar op zich in laten slaan !?
Dit soort gedrag hoort niet thuis op een schoolplein, zeker niet als kleinere kinderen hier naar staan te kijken. Dan doe je toch iets als ouders zijnde !?
Onbegrijpelijk!

Woensdag was ik met mijn Man naar de bioscoop gegaan.
Achter ons zat een papa met 4 kinderen, voor ons zaten 4 jongens (zonder begeleiding) van een jaar of 10. Naast ons zaten 3 meiden, ook rond een jaar of 10, 11 gok ik en ook zonder begeleiding. Geen probleem natuurlijk, zolang je je een beetje gedraagt in de bioscoop kun je gerust zonder je ouders naar een film op 10 jarige leeftijd.
De jongens waren alleen wat heen en weer aan het rennen tijdens de pauze, maar tijdens de film had je absoluut geen last van ze.
De 3 meiden echter waren voor de pauze al af en toe wat rumoerig en aan het klooien op hun telefoon soms, maar niet storend genoeg om er iets van te zeggen. We zijn allemaal die leeftijd geweest en het is best “stoer” (denk je op die leeftijd) om af en toe wat luid te zijn!
Maar na de pauze begonnen ze ineens constant heel irritant te lachen, deden ze alsof ze van hun stoel vielen, gingen ze op een andere plekken zitten en toen ze ineens een rij voor ons zaten en bleven giebelen en irritant hard praten, ben ik opgestaan en naar ze toe gelopen.
Ik ben achter ze gaan staan en zei met een vrij harde stem:

“Oke dames, nu is het wel mooi geweest !! Als jullie de film niet leuk vinden, ga dan gewoon de bioscoop uit, maar hou in hemelsnaam op met dat irritante gedoe want er zitten hier kinderen in de zaal die deze film wél leuk vinden en hem dan ook zonder jullie getetter tussendoor willen kijken !! Dus loop naar buiten of hou gewoon jullie mond!”

Geen kik meer!
Ik heb ze niet meer horen ademen of zien bewegen, zo rustig waren ze daarna! Heerlijk.
Het is prima als je met je vrienden of vriendinnen af en toe wat ongein uithaalt in de bioscoop, hebben we allemaal gedaan, maar dit ging echt te ver.
“Goed zo Mama !! “ zei Mike heel stoer toen ik weer naast hem kwam zitten,
“Die meiden waren ook echt irritant zeg!” 

En ik vind dit dus heel normaal.
Als er publiekelijk zoiets speelt, dan vind ik dat je als volwassene op mag staan en mag ingrijpen of iets mag zeggen.
Maar blijkbaar is dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.
Men houdt zich liever met zichzelf bezig, zet oogkleppen op of kijkt de andere kant op.

Waarom is dat toch !?

XmelX

20 thoughts on “Speak up !!

 1. Ik vind het knap dat je iets durft zeggen en tussenbeide komt. Mensen staan vaak (lees:meestal) te kijken en doen niks.
  Zo is hier een jaartje ofzo geleden in een beroemde disco op straat een jongen bijna doodgeslagen en iedereen filmde maar niemand kwam tussenbeide (ik schreef er ook een logje over)
  Knap van je! En terecht! 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Klopt! Tegenwoordig word er niet ingegrepen bij kinderen/jongeren is dat heel belangrijk helaas staan vele te filmen. En is het fimpje belangrijker dan het helpen van mensen.
  Aan de andere kant is het soms ook wel begrijpelijkwaarom vele niet tussenbeide durven te komen soms kunnen mensen die de boel willen sussen helaas ook slachtoffers worden van zinloos geweld. Dat hoor je zo vaak.
  Knap van je dat je tussenbeide kwam girl! Iemand moet het doen het zijn tenslotte kinderen van andere ouders die je trouwens heel dankbaar zijn dat je tussenbeide bent gekomen. Je weet maar nooit hoe het af had kunnen lopen. En die andere ourder die er bij stonden en maar keken moesten zich schamen! Niemand zal het fijn vinden on hun zoon/dochter te zien vechten… nobody jammer dat dit soort dingen gebeuren je lost er uiteindelijk ook niets mee op…

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Week #49 | My journey..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s