Vooroordelen

Zo vaak krijgen we met vooroordelen te maken, bijna dagelijks wel!
En iedereen heeft ze, bewust of onbewust.

Iemand die je ziet lopen met slobberkleren aan, of kleding die echt niet meer kan, die duidelijk te klein is of smerig is.
Het is maar een voorbeeld, maar we hebben allemaal wel eens zo iemand zien lopen en wat denk je dan al eerste ?
Gatver.. die moet echt eens zijn kleren wassen! 
of
Jeetje, wordt het niet eens tijd voor wat nieuws?
of
Hahahaha, zo loop je er toch serieus niet bij ?

We maken ons hier allemaal schuldig aan !
We denken er niet bij na dat die persoon misschien totaal geen interesse heeft in mode, zich prima in zijn vel voelt met die slobberkleren aan of dat die persoon met vieze kleren aan er alles aan doet om zijn leven weer op orde te krijgen, na een leven vol met vreselijke tegenslagen en hij of zij gewoon blij is er nog te zijn!

Waar ik heel vaak mee te maken krijg, is als mensen mij vragen waar ik woon.
Bij de naam van de wijk waar mijn huisje staat, krijg je al gelijk een bedenkelijke blik.
Ja, ik woon in een wijk waar heel veel allochtonen wonen, en ja daar gebeurt nog wel eens wat, van rotzooi langs de weg tot een burenruzie, van geluidsoverlast tot de moord op een eigen kind.
Klopt, het is geen fraaie wijk… tenminste: het overgrote deel van deze wijk!
Ik woon daarentegen in een doodlopend straatje, helemaal in het begin van de wijk, waar het merendeel wat ouder is en hier al langer dan 10 jaar woont.
Het is hier dus rustig, de mensen zijn behulpzaam en hier gebeurt zelden iets !
Maar als je in deze wijk woont, dan hoor je direct bij de “lagere groep”, de mensen met weinig vooruitzicht, zonder goed inkomen, de uitkeringtrekkers..
Een vooroordeel dus.
Want ik hoor echt niet bij de lagere groep, ik heb nog nooit een uitkering gehad, ik heb een prima vooruitzicht, werk al bijna 20 jaar bij dezelfde werknemer en heb een prima inkomen.
En zo zijn er wel meer in deze wijk die lijnrecht tegenover het vooroordeel staan, van wat mensen denken.

Zo jammer, want vaak is het wel bepalend hoe je dan behandeld wordt.
Ik heb er een gruwelijke hekel aan en doe hier niet aan mee.
Voor mij is iedereen gelijk en pas als ik zelf iets ervaren heb wat mijn mening bijstelt over die persoon, blijf ik “open” voor iedereen.
Of je nou slobberkleren draagt, in een arme wijk woont, een dikke Audi rijdt, merkkleding draagt, een prater of een zwijger bent.
We zijn allemaal mensen, ieder op zijn eigen unieke manier.

Een wereld zonder vooroordelen zou zoveel prettiger zijn.
Als mensen wat meer open staan voor elkaar, dat zou zoveel veranderen.
De ideale wereld bestaat niet, maar laten we vooral bij onszelf beginnen.

“There is a little bit of me, in a little bit of you”

XmelX

30 thoughts on “Vooroordelen

 1. Ik ben geen vooroordeler. Ik vind dat je eerst iemands ware verhaal moet kennen voor je over iemand oordeelt. Ik zou nooit mensen afwijzen op hun uiterlijk of manier van kleding of gedrag. Eerst het verhaal, dan beslis ik pas wat ik ermee doe

  Like

 2. Ik ken de wijk. 😊 Helemaal niks mis mee. Ik ben geboren in zo’n wijk en ik heb zelf een huisje gehad in een andere wijk die er op lijkt. Ik woon nu in een heel nette buurt, maar qua gezelligheid zou ik zo terug willen naar die oude volksbuurten. Ja, in zo’n wijk kom je wel ellende tegen, maar in de nette buurten gebeuren ook akelige dingen, maar dan achter gesloten deuren.
  Toch is het wel zo dat ik ook vooroordelen heb. Meestal niet de doorsnee vooroordelen eigenlijk, omdat ik best wel wat gewend ben. Bij mij zijn het waarschijnlijk omgedraaide vooroordelen. Iemand met een hanekam vind ik spontaan leuk, terwijl ik heel gewone mensen vaak een beetje op afstand hou met het idee dat ze vast wel saai zullen zijn. En dat slaat ook weer nergens op, want die hebben misschien ook wel een heel goed of leuk karakter.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oordelen en veroordelen? Ik doe er niet aan mee. Leven en laten leven, dat heb ik van mijn moeder geleerd en dat pas ik mijn hele leven al toe. Je kent geen achtergronden dus je mag dat gewoon niet doen.
  Ik geef je een heel simpel voorbeeld… Ik ben Amsterdamse en ik heb ook een Amsterdamse vriendin. Ze woont niet meer in Nederland maar in een land waar veel mensen zich schaars kleden vanwege het weer. Altijd, echt altijd, heeft ze commentaar hoe mensen erbij lopen.. Ik kan er niet tegen. Geef nooit een weerwoord en laat haar gaan. Tot ik het een keer helemaal zat was en zei, H.. houd daar nou eens mee op.. Laat iedereen toch in zijn waarde. Wat kan jou het schelen hoe anderen erbij lopen. Toen zei ze… dat doen Amsterdammers nou eenmaal.. Dus ik zei.. o ja.. en ik dan… Je oordeelt nu over alle Amsterdammers.. Over vooroordelen gesproken… bah…

  Geliked door 1 persoon

 4. Je hebt overschot van gelijk. De wereld zou zoveel mooier zijn zonder vooroordelen maar helaas zal dat nooit helemaal weg te denken zijn. Mocht ieder al eens 2x nadenken alvorens te handelen naar het vooroordeel dat ze hebben dat zou ook al een goede stap zijn 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik woon ook in een wijk.
  Beverwijk!
  Zelfs een straat naar mij vernoemd, ALdaar
  Googlemaps maar naar JanAlsweg?
  Als Hulk draag ik natuurlijk gescheurde kleding.
  Eindelijk hoor ik er ook bij, lekker modern.

  Ik geloof echter in Iemand die heeft gezegd, Mij is het oordeel.
  En ik vind het AL moeilijk genoeg om mij daaraan te houden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik herken mij een beetje in uw woorden: ik heb geen vooroordelen tot ik contact heb gehad en dan een oordeel vel. Soms gebeurt het wel dat ze je zo ver krijgen dat je vooroordelen krijgt. Door telkens met hetzelfde in aanraking te komen. Toch weet je dat er ergens nog iemand zal zijn die niet voldoet aan je vooroordelen die je hebt ontwikkeld eigen gemaakt door jarenlange ervaringen. Misschien is het niet in onze directe omgeving maar er zijn nog goede mensen die niet denken als de meerderheid van de mensheid. Blijf jij maar lekker jezelf. Trek je er niets van aan…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s