Moet de lat altijd iets hoger liggen ?

Zoonlief zit in groep 5.
En hij is best slim, in alle vakken werkt hij in Ster 3, hoger kan niet
(dat is het niveau van een kind. Met Ster 1 krijg je nog veel hulp, Ster 2 word je vooraf verteld wat je moet doen en dan moet je het zelf proberen, Ster 3 doe je alles zelf en heb je geen uitleg nodig). 
Hij is dus heel onafhankelijk in zijn werken en kan dit niveau makkelijk aan.
Het werk gaat hem allemaal vrij makkelijk af, dus ik heb weinig gesprekken over Mike´s prestaties met de lerares want dat zit wel snor.

Vorige week had ik een gesprek met de lerares, gewoon een 10 minuten gesprek over zijn uitslagen van de cito enzo.
Nergens om mij druk over te maken (doe ik sowieso niet), met rekenen zit hij nog boven het gemiddelde, al had hij wel een duikeling gemaakt, (kun je nagaan hoe zijn niveau een aantal maanden geleden was) hij heeft nog moeite met de tafeltjes en dus had de juf hem van Ster 3 naar Ster 2 gezet, zodat hij weer wat hulp kreeg.
Daarbij keek ze mij aan alsof ik dit een vreselijk gegeven moest vinden.
Ik bleef heel rustig en relaxt en zei dat ik dat prima vond.

“Als je denkt dat hem dat gaat helpen dan is dat toch goed ?
Al ligt het probleem bij Mike niet dat hij de tafeltjes niet kent, maar meer dat jullie een tijdsdruk er op leggen waar hij niet goed mee om kan gaan. Je weet dat Mike een denker is en daar gaat zijn energie op die momenten dan ook naar toe en niet naar het rekenen..”

De juf liet dit even op zich inwerken en zei dat ze dat bij hem de volgende keer dan eens anders zou aanpakken.

Voor de rest had ze weinig aan te merken, taal en schrijven is prima, leesniveau zit op groep 7 niveau dus daar mogen we al helemaal niet over klagen.
En Mike vindt schrijven ook leuk. Hij ziet mij altijd schrijven en wil eigenlijk ook net zoals ik boekjes vol schrijven 🙂 Best schattig hè!
Ik had daarentegen wel nog een opmerking en liet haar het schrijfboekje zien die Mike een tijdje terug mee naar huis had genomen.
In dat boekje moeten ze teksten over schrijven, leren ze hoofdletters schrijven en kunnen ze de letters oefenen die ze moeilijk vinden.
Mike is een jongen.. linkshandig en pas 8,5 jaar oud.. dan kun je eigenlijk al op 2 vingers uittellen dat zijn schrift niet bijzonder mooi zal zijn.
Jongens schrijven nou eenmaal minder mooi dan meisjes en zeker linkshandige schrijven vaker nog een slag slordiger.

Maar ik had al gezegd dat Mike anders was he !? 😉

Zo schrijft Mike dus !
Duidelijk en heel netjes !
Ik was blij verrast toen ik dit boekje door bladerde. Allemaal heel netjes geschreven en zonder al te veel foutjes zelfs!
Ik gaf hem direct een compliment over zijn schrijven en netheid en terwijl ik verder bladerde kwam ik op een pagina waar mijn mond van open viel..


Las ik dit nou goed ?
Kan beter
Kan netter
Ik keek nog eens goed naar dit stukje tekst en kon er alleen maar boos om worden.
Op dat moment wist ik: bij het volgende gesprek gaat dit boekje mee !

Dussss, het moment was daar dat ik dit boekje uithaalde en haar liet weten dat ik het echt knap vond dat hij als linkshandige jongen zo netjes schreef en terwijl ik door het boekje heen bladerde knikte de juf. Toen wees ik haar op bovenstaande pagina en zei

“Ik weet niet of je zelf misschien een rot dag had toen je dit schreef, maar ik zie niet goed wat hier beter of netter aan kan! Het is netjes, het is foutloos en er is niks op aan te merken in mijn ogen. Je hebt het misschien niet door, maar heb je enig idee hoe demotiverend het voor een kind is als ze iets prima doen en er dan zo´n commentaar op gegeven wordt ?”

De juf keek even naar het boekje en zei dat ze het minder mooi vond dan de andere tekst ernaast en dat ze dit daarom geschreven had.

“Dus je vergelijkt alle geschreven teksten met elkaar ? Als de ene tekst minder mooi geschreven is, dan krijgen ze daar gelijk commentaar op ? Mogen ze niet eens een dag hebben dat het even iets minder is dan de andere dag ? Nog altijd netjes, maar minder netjes ?”


“Het is wel de bedoeling dat het hele boekje netjes blijft! En daar moeten wij ze wel op wijzen.”

“Dit is toch netjes ? In jouw ogen minder netjes dan een andere tekst, maar nog altijd heel netjes ! Dat jullie een lat willen leggen voor de kinderen snap ik, maar je kunt ook overdrijven. Ergens mogen ze ook wel voelen dat ze het heel goed doen in plaats van dat ze het altijd maar beter moeten doen!”

“Het is toch de bedoeling dat we alles eruit proberen te halen, daarvoor zitten ze op school.”

“Ze zitten op school om te leren! Niet om zichzelf voorbij te streven in alles! Mike schrijft ontzettende graag en dat wil ik ook zo houden. Als hij er een potje en kriebelboel van maakt dan mag hij daar best op gewezen worden, maar opmerkingen als deze vind ik overbodig en voor een kind heel erg negatief! Je kunt ook proberen ze positief te benaderen, dat werkt vaak veel beter. Laten we ook niet vergeten dat het nog altijd kinderen zijn.”

Ik was boos.. geïrriteerd, want ze moeten op school al zoveel, snel en goed/perfect doen.
Ik kan dan niet goed omgaan met zo´n demotiverende teksten.
Hij blinkt overal in uit en dat hoeft voor mij echt niet ! Al was hij een middelmatige leerling, dan nog vond ik het prima. Zolang hij maar gewoon zijn best doet, dat is het allerbelangrijkste.
Maar als je dan je best doet en het met zo´n commentaar moet doen ?
Ja, dan trek ik als moeder mijn muil wel open!
Ze had heel snel door dat ik behoorlijk geïrriteerd was en ook geen blad voor mijn mond nam en zei dat ze er rekening mee zou houden …
Geen idee hoe ik dat moet interpreteren, maar ik heb het er maar bij gelaten.
Mijn punt was duidelijk en ik vind gewoon dat ze niet zoveel druk op de kinderen moeten leggen. Dat geldt echt niet alleen voor Mike.

Ben ik nou de enige die zich daar aan stoort ?
We hebben nog altijd met kinderen te maken.. de lat wordt veel te hoog gelegd met al die cito toetsen (al vanaf groep 1 !!) en andere dergelijke toetsen, kinderen worden in niveaus gerangschikt en als je niet in het hoogste niveau zit dan ben je maar een “middelmaatje” 😮 en moet je meer je best doen om tot de top te behoren, want “het kan tenslotte altijd beter”.

Brrrr, krijg er rillingen van!

XmelX

9 thoughts on “Moet de lat altijd iets hoger liggen ?

 1. Ik klik dan wel op ‘like’, maar eigenlijk vind ik het helemaal niet leuk, dit. Wat een fantastisch kind! En wat doet hij het zat, prima, goed genoeg!
  Mijn Lief zegt altijd dat alles wat je boven de zes scoort, eigenlijk ten koste gaat van je sociaal leven en lol die je kunt maken… Voor de duidelijkheid, mijn Lief heeft drie universitaire titels, waarvan eentje postdoctoraal. Dus het kan heel goed werken, die relaxte houding.
  Als Mike het leuk vindt om prachtig te schrijven, maar soms even zijn aandacht bij iets anders nodig heeft….en hij krijgt dan de wind van voren? Wat een domme juf! Excusez le mot.
  Maar, en weer excuses, ik heb gemerkt dat er veel verschil zit in scholen in Noord en Zuid Nederland. In het zuiden kreeg onze (toen nog vijfjarige) zoon de wind van voren omdat hij het liefste achter de pc zat en soms even rustig voor zich uit wilde kijken om na te denken. Volgens de juffen was zijn spraak niet in orde en van alles ontbrak aan zijn ontwikkeling en sociale vorming. Fout kind, heel fout kind. Hij moest hierheen, daarheen, onderzocht op tal van stoornissen en eigenlijk klopte er helemaal niks van hem. Hysterisch daar! Alle vrije tijd ging op aan spraaklessen en oefeningen voor school. Maar ik kon die juffen niet goed verstaan, zo plat proatten ze. Brrrr. Heb na een paar ellendige weken, want hij liep huilend rond dat hij niet meer wilde doen wat mensen vroegen (een kleutertje!) hun advies volledig genegeerd en kreeg toen het dreigement dat hij ‘niet naar groep drie zou mogen’ (zat toen nog in groep 1 dus…nota bene)…
  Echt bizar. Want naar mijn moedermening was er niks mis met hem. Ik zag mijn leuke, lieve, wel wat luie zoon. Heel gezond.
  Verhuisd.
  En hups…. hier in t Noorden gaat het prima, hij presteert keurig in het midden (beetje vreemd vergeleken bij wat ze een paar maanden geleden in het zuiden bizar onder de maat vonden presteren) en hij is erg sociaal en maakt makkelijk vriendjes. Ze zien hier precies het jongetje wat wij ook zien. Intelligent, maar erg gemakzuchtig, vrolijk, enthousiast en sociaal. Zoals een jongetje hoort te zijn. Hij leeft helemaal op hier.
  3 huizen verder staat een huis te koop. Kom maar gauw! 😀
  Geniet van je topjongetje! Dikke knuffel voor hem (van juf Marije, want ooit, ooit was ik ook bijna helemaal juf. Gestopt….niks voor mij 😉 )
  Hij is prachtig. Hij is goed. En zeker, zeker goed genoeg!!!!!
  xxxxx

  Geliked door 1 persoon

  • Wauw.. dat is nog eens mooi voorbeeld van hoe het niet moet ! Wat is het toch dat men de kinderen tot het uiterste wil pushen? Dat ze willen dat ze allemaal even goed zijn? Ieder kind heeft zijn eigen trekjes en ieder kind is goed of slecht in iets.. so what? Laat ze kind zijn, laat ze spelen, genieten, hun fantasie gebruiken en vooral zo lang mogelijk kind blijven!
   Ik ga eens even kijken naar dat huis waar jij het over hebt 😂😂 buren met jou, dat zie ik wel zitten hahahahaha
   Bedankt voor je reactie wijffie 😘😘

   Geliked door 1 persoon

   • Hahaha en het is hier zo gezellig! Iedereen is hier relaxed en lief. Je zou er prima tussen passen.
    Ik snap het ook niet meer met die kinderen. Blij dat hij nu op een school zit waar hij gewoon kind mag zijn. Hij heeft een heel zuiver sensortje en als er ergens iets niet klopt dan merk je dat meteen aan hem (jou ook wel bekend…). Hij bloeit en groeit hier omdat er geen enorme druk op de ketel zit.
    Dat verstikken van kinderen en talent word ik zo boos van!
    Knuff 😚❤😚

    Geliked door 1 persoon

 2. Dit is zoooooooo waar! Ik erger mij daar steendood aan! Ik volg je hier helemaal in.
  Zoonlief wordt volgende week 10, zit nu in het 4de leerjaar en zit aan de kop van de klas. Haalt continu achten, negens en tienen. Onlangs zat er eens een 7.5/10 tussen. Niet zo erg, vond ik, gewoon een mindere dag of een stuk leerstof die hij niet zo goed oppikte. Kan gebeuren. En 7.5/10 is ook een mooi resultaat, vind ik dan.
  Onderaan op de test in koeien van letters door de juf: JIJ KAN BETER!!!! Ik viel bijna om!
  Laat die kinderen toch eens gewoon kinderen zijn. En ja, ze moeten bijleren, maar inderdaad, ook zij kunnen (net als wij, de grote mensen) eens een mindere dag hebben 😉
  Goed aangepakt!

  Geliked door 1 persoon

  • Een 7,5 is hartstikke goed !! Ik snap dat commentaar van die juffen echt niet… word er ook echt boos over! Laat ze verdomme lekker kind zijn, ze leren toch? Moet het dan altijd tot het extreme ?!
   Zolang wij als ouders onze kinderen meegeven dat alleen maar tienen halen totaal niet nodig is, dan is er nog hoop!
   Bedankt voor je reactie Mrs. Curly 😉😘

   Like

 3. Uhg.. “’t is ook nooit goed” is hier letterlijk op toe te passen.. -_-
  Voor mij is de basisschool nog niet zo heel lang geleden (hahaha, sorry), dus ik herinner me de cito-stress nog wel n beetje. Ofja; de stress die de leerkrachten meenden te moeten veroorzaken. Zelf zat ik er niet zo over in. Haalde dan ook de hoogste score, maar ook dát was niet genoeg, weet ik nog (Havo-advies).

  Lekker boeiend, mijn hut lag om half 4 hoe dan ook op mij te wachten. Net zoals dat alle buurtkinderen om half 4 ook de straat op zouden gaan. Street wise, dát waren we sowieso. Daar is geen cito voor ;)..

  Dat Mike nog maar een tijdje zorgeloos mag spelen, jij weet wel beter dan die leerkrachten en zal ‘m vast ook een heel andere boodschap meegeven 🙂

  Xx
  Prachtig handschrift trouwens, o.0 my god.. nietsss op aan te merken.

  Geliked door 1 persoon

  • Hahahahaha! Waarheid als een koe. Ik heb Mike inderdaad gezegd dat ik het hartstikke goed vond en dat ik alleen maar wil dat hij zijn best doet. Niet iedereen blinkt overal in uit zeg.. en ik bescherm de mijne echt wel tegen de perfectie wat van ze gevraagd wordt!
   Triest is dat eigenlijk he…
   Bedankt voor je reactie wijffie 😘😘

   Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Week #10 | My journey..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s