Sauna #2

Zaterdag had ik weer een dagje sauna gepland.
Het was alweer veel te lang geleden en ik heb hier dus ook enorm naar uitgekeken.
Rond 1 uur kwamen Jeffrey (mijn saunamaatje) en ik aan in de sauna en we zijn rustig begonnen.

Een kwartiertje in de 55° sauna en daarna afkoelen in het ijskoude dompelbad.
Omdat die sauna echt niet bijzonder warm is en mijn lichaam deze temperatuur makkelijk kan hebben, voelde het dompelbad echt gruwelijk koud!
Normaal kan ik er makkelijk een minuutje in blijven staan, maar dit keer ben ik erin en direct weer uit gelopen.
Het deed gewoon pijn aan mijn huid 😛
Vervolgens zijn we even buiten gaan zwemmen (in de miezel-regen) en daarna hebben we een drankje gedronken.

Om 14:00 uur hadden we de eerste opgieting, vruchtengeur met ijs.
En dat ijs maakt de sauna nog warmer dan het al is na een opgieting.
De sauna zelf is 90° en de saunameester gooit dan water (met een geurtje) op de saunastenen, waarnaar hij de warmte door de sauna heen slaat (3 rondjes).
Dit heeft hij 2 keer gedaan en toen vroeg hij of er nog mensen waren die wilden vertrekken omdat hij nu het ijs erop ging gooien. De temperatuur wordt dan nog hoger (inmiddels is het al zo’n 5 tot 10° graden warmer).
In deze sauna komen vaak dezelfde mensen en iedereen die daar komt, vindt de ijs opgietingen geweldig, want toen het ijs er eenmaal op gegooid werd en hij begon met wapperen, begonnen ze te klappen van enthousiasme. De warmte die daar vanaf komt is echt zo intens, ik hou er van!
Sommige zitten met hun handen voor hun gezicht (zo heet is het) maar ik ga dan met mijn rug recht zitten, hoofd iets naar achter, ogen dicht en laat de warme gloed over mij heen waaien.
De mensen vroegen zelfs voor een tweede waai-ronde en die kregen we dus ook.
Nadat deze opgieting afgelopen was, liepen de meeste direct de sauna uit, Jeffrey ook, want een afkoeling is wel even lekker dan, maar ik ben nog even blijven zitten.
Nog even in de warmte blijven zitten om te genieten van dit ontspannen moment. Daarna ben ik ook onder de ijskoude douche gestapt en heb zo mijn lichaam weer enigszins op temperatuur te krijgen. Daarna hebben we nog een duik genomen en zijn we weer wat gaan drinken.

Het mooie van deze Sauna is, dat ze elk uur een opgieting hebben.
Normale sauna’s hebben dit echt niet elk uur, soms maar een paar keer per dag en hier is de sauna ook groot, dus er kunnen genoeg mensen in (zit ook echt altijd vol).

Om 3 uur was er een opgieting met Tigerminz, dat is vergelijkbaar met munt maar dan sterker in geur.
Ook weer een heerlijke, hete opgieting en deze keer zijn we een bankje hoger gaan zitten (dat is nog warmer, hoe hoger je gaat zitten, hoe warmer het voelt) dus het was nog meer zweten !
Daarna weer afkoelen en een drankje doen (en deze keer ook een broodje genuttigd).

Om 4 uur was er een Limette auf Eis opgieting, dat is een vruchtengeur met daarna weer ijs dus de sauna zat weer echt propvol! Weer werd er gevraagd of er mensen weg wilden en deze keer zijn er toch een stuk of 8 mensen opgestaan.
Het was al echt héél heet en dan moest het ijs nog komen.
Het kan echt bijna hypnotiserend zijn hoe zo’n saunameester te werk gaat, tussen het waaien door kijk ik altijd hoe hij het water verspreidt over de stenen, hoe hij wacht tot de warmte echt van de stenen af komt en dan heel rustig zijn waaier of handdoek pakt om vervolgens de warmte door de sauna te slaan. Dan pas sluit ik mijn ogen en kan ik echt intens genieten van die hete wind.
Heerlijk was het weer en ik vind het fijn om na de opgieting gewoon nog even te blijven zitten om na te genieten.

Daarna zijn we gaan afkoelen, zijn we ons boek gaan pakken en hebben we een plekje gezocht in de relaxruimte. Daar hebben we een uurtje gelegen, gelezen, gerust.
Dat was echt even lekker en om 6 uur zijn we naar de volgende opgieting gegaan, met tannenhonig-geur.
Die geur van honing kon je echt goed ruiken en ook deze opgieting was heerlijk!
Nadat we hier van afgekoeld waren, hebben we een hapje gegeten en moesten zodoende de opgieting van 7 uur missen.

We hebben in plaats daarvan 10 minuten in de Finse 90° sauna gezeten en daarna zijn we nog eens in het koude dompelbad gegaan.
Die was echt nog net zo koud als de eerste keer !!
Ik kan het normaal echt heel goed hebben, maar ook deze keer liep ik er helemaal in en daarna ook weer snel eruit en alweer deed het pijn aan mijn huid!
Nog na giechelend zijn we gaan douchen en daarna hebben we ons aangekleed en zijn we richting huis gegaan.

Het was een perfect ontspannende dag, fijne gesprekken, leuk gezelschap en puur genot

Hou jij ook van de sauna ?

XmelX

 

 

 

 

 

 

 

12 thoughts on “Sauna #2

  1. Ik moet er niks van hebben haha, ik vind het zo benauwend. Maar wel jammer, want ik ken veel mensen die het heerlijk vinden. Zo’n eucalyptus stoomcabine houd ik nog wel een paar minuutjes vol. Maar veel verder gaat het niet. Het klinkt wel als een gezellig dagje! Mooie zondag xx 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik hou er wel van naar een sauna gaan en inderdaad dat zo wel lekker zijn elk uur een opgieten…..Vaak gaan naar we met zijn twee mijn man en ik en de laatste keer waren vrienden mee en die waren voor het eerst naar opgieting geweest en dat vonden ze veelste warm……

    Geliked door 1 persoon

  3. Pingback: Week #11 | My journey..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s