Hamam

Iedereen die al eens op vakantie is geweest in Turkije is absoluut al eens in aanraking geweest met de Turkse Hamam.
Niet iedereen zal het gedaan hebben maar het wordt altijd en overal aangegeven.
Een Hamam is een plek waar mensen zich kunnen wassen en als je in Turkije een Hamam doet, dan wórd je dus gewassen.
Elke keer als wij in Turkije zijn, is het eerste dat ik doe een afspraak maken voor een Hamam. Ik heb mijn dochter al een aantal jaren geleden voor het eerst kennis laten maken met dit fenomeen, want zij geniet net zo veel als ik van dat gepungel.

Ook deze keer was het raak. Zondagmiddag half één waren we in het hotel en om 3 uur hadden Kyra en ik al een afspraak voor een Hamam. Als je een Hamam doet, wordt je dode huid helemaal van je af gescrubd en word je veel mooier bruin. Daarom doen wij dit altijd zo snel mogelijk als we in Turkije zijn.

We mochten alvast in het stoombad gaan liggen en omdat we wat vroeg waren, lagen we daar zeker 15 minuten. Ik merkte aan Kyra’s ademhaling dat ze in slaap gevallen was (het was ook een hele vermoeiende reis) en toen de 2 dames binnenkwamen kon het genieten beginnen.
Eerst maken ze je helemaal nat met bakken warm water, daarna gaan ze je van top tot teen scrubben en deze dames wisten wat scrubben was.
Goeie genade, ik had soms het gevoel dat ze mijn huid eraf aan het scrubben waren!
Ik hou wel van een stevige aanpak dus ik kon het zeker waarderen en op deze manier wordt echt al je dode huid verwijderd.
Nadat ze klaar zijn met scrubben werden we weer helemaal afgespoeld met water en daarna begonnen ze met ons lichaam bedekken met schuim gemaakt van zeep, die ze door middel van een grote zak over ons lichaam legden. turkish-bath-hamam
Als je eenmaal bedekt bent met zeep word je gemasseerd en gelijk gewassen.
Dat is echt zo ongelooflijk lekker!
Toen ze bezig was met de schuimzak hoorde ik een zacht gezang, ik vroeg mij af of er nog iemand binnen was gekomen die was begonnen met zingen want ik kon niet herleiden waar het gezang vandaan kwam.
Dat zingen was zo ontzettend mooi.. het was bijna hypnotiserend.
De combinatie van iemand die je wast en dat fijne gezang maakte de hele belevenis nog fraaier.
Door de grote ruimte waarin je je bevindt, hoor je een flinke echo en die echo maakte het gezang nog mooier dan het al was. Ik was helemaal versuft toen ze mij vroeg of ik op wilde staan zodat ze mij kon afspoelen en toen pas had ik door dat zij het was die zong!
Vervolgens en werden we naar een ligbed gebracht. Daar kregen we een moddermasker en een glaasje water en konden we even bijkomen.
Kyra vond het gezang net zo mooi als ik en we waren allebei zo suf als een konijn LoL.

Na een minuut of 5 werden we naar een massage kamer gebracht en nadat ik mijn gezicht gewassen had, mocht ik gaan liggen en kreeg ik een massage van circa 30 minuten. Ik moest af en toe mijn ogen open maken en een paar keer flink knipperen want anders was ik zeker in slaap gevallen.
Deze dame wist absoluut wat ze deed en heeft mij de beste Hamam gegeven die ik ooit gehad heb!

We waren klaar voor de Turkse zon en kunnen nu mooi bruin worden
(lukt mij nooit, maar wishful thinking kan nooit kwaad 😉 )

Heb jij ooit al eens een Hamam gehad ?

XmelX

21 thoughts on “Hamam

  • Wat is hier gaande dan ?
   Één man die domme dingen roept? Zou ik daarom weg moeten blijven uit dit prachtige land ? Er is hier helemaal niks aan de hand, de turken zijn blij oms te zien, net zoals elk land blij is om toeristen te zien. In elk land is wel gezeik.. we blijven ook niet weg uit Amerika omdat de grootste dwaas ter wereld daar aan de macht is..
   Als je zo moet gaan denken dan vieren veel mensen hun vakantie in een schuilkelder. Mij krijgt 1 domme dwaas echt niet bang of gek, ik ga gewoon op vakantie daar waar ik heen wil en waar geen negatief reisadvies is 😊

   Like

   • Nou met terrorisme, Een man die niet alleen domme dingen zegt maar ook doet. En aangezien de band tussen Turkije en Nederland ook niet geweldig is en hij turkse nederlanders ook het land niet uit liet gaan, weet je gewoon niet wat je kunt verwachten of wat er plots kan gebeuren. Daarnaast dat het volk lijnrecht tegenover elkaar staat als het om Erdogan gaat. Zijn gewoon geen dingen waar ik persoonlijk nu tussen zou willen staan. Al ben ik ook 2x in Turkije geweest en vond het er heerlijk. Laatste keer was alweer in 2008.

    Geliked door 1 persoon

   • Terrorisme zie je ook in Brussel, Londen, Berlijn.. nog erger dan in heel Turkije!
    Toeristen zijn nooit Erdogans doelwit geweest, die koestert hij want daar moet dit land het van hebben.
    Hier merk je NIKS van zijn dictatuur en die man bepaalt wat in het nieuws komt he, vergeet dat niet.
    Voor mij zijn dat geen redenen om niet op vakantie te gaan, de band tussen Nederland en een ander land zal mij een worst wezen, zijn allemaal mensen van onze en andere regering die dingen roepen en doen wat mij geen reet interesseert. Ik ga op vakantie en geniet van het prachtige land! Een ieder die verkiest dat niet doen, mist hele mooie dingen.

    Geliked door 1 persoon

 1. Klikt geweldig! Ik probeer al jaren mijn vriend over te halen om naar Turkije te gaan, het lijkt mij zo een mooi land! En ik zag je foto’s voorbij komen, puur genieten gewoon 😍

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een belevenis!
  Ik zou het op dit moment niet kunnen. Dat gepruts aan je lijf door een wildvreemde. Die zang lijkt me heel ok 😊 dus ik ben er wel benieuwd naar.
  Rust je een beetje lekker uit nu? Ik hoop dat het Kyra ook goed doet, dat dit haar even een positieve slinger de goede kant op geeft.
  Liefs voor jullie allemaal xxx
  (Ps… als je je laat regeren door angst laat je de terreur en intimidatie winnen…groot gelijk dat je gaat! ❤)

  Geliked door 1 persoon

  • Het zijn wel vrouwen die aan je lijf prutsen, dat maakt het misschien minder intimiderend maar ik snap je wel. Zijn veel mensen die jouw standpunt hebben. Ik heb er echt van genoten!
   Wat uitrusten betreft… laten we zeggen dat mijn hoofd er nog niet is maar Kyra geniet wel en ik probeer ook samen veel met haar te doen. Quality time met beiden lukt aardig dus dat is wel fijn 😘
   Thanks lieve gans 😘😘

   Like

   • Het maakt voor mij niet uit wie het is 😉 Ik ben echt wel van het aanraken, maar ik heb gemerkt dat het niet te lang moet duren. Zeker als iemand mij een fijn gevoel wil geven dat kan ik dat niet ontvangen. Beetje gek, ben ik hahaha!
    Geniet maar samen. Het is jullie zo gegund! Knuffel xxxx 😘😘

    Like

 3. Nee nog nooit meegemaakt, maar zoals jij het beschrijft lijkt het me heerlijk.
  Alleen sommige plekken van mijn huid kunnen niet zoveel hebben, houden ze daar rekening mee? Het is iets wat ik nog wel eens wil doen, maar niet in Turkije, daar heb ik niks mee.. Ik wens jullie een fijne vakantie, maar ja, die is alweer bijna om denk ik hè..

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Week #17 – VAKANTIE !! | My journey..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s