Moeder zijn is soms heel uitdagend

Het is soms zo vreselijk moeilijk een puberend kind te sturen!
Goeie god.. dat opvoeden lastig is, is iedereen wel bekend.
En als je moeder bent, heb je het voordeel (ik vind het tenminste een voordeel) om zelf al te weten hoe je denkt als tiener en dat kun je dus aardig goed gebruiken op het moment dat je zelf bezig bent met het opvoeden van je kinderen.
Al heb ik het probleem dat ik geen doorsnee puber was.. ik heb nooit echt gepuberd volgens mijn moeder (dat gebeurde pas een half jaar voor mijn bruiloft zei ze.. maar ook dat had zijn redenen) en was redelijk rustig.
Dat klopt ook.. ik deed niet moeilijk op school, haalde met gemak mijn HAVO en kwam eigenlijk nooit echt in de problemen, hield mij ook niet bezig met vriendjes enzo, dat kwam pas na de middelbare school.
Maar een tiener tóen (rond 1991) en een tiener nú, anno 2017 is een wereld van verschil!

Maar echt !!!
Een heel universum van verschil als je het mij vraagt!
Tegenwoordig zijn er telefoons, is er social media en zijn de tieners gewoon al sneller volwassen(er) dan vroeger.
Al denken ze dat ze al volledig volwassen zijn (terwijl ze echt de domste dingen doen die je maar kunt bedenken 😛 ) en ze helemaal niemand meer nodig hebben die hun leidt of stuurt.. maar het tegenovergestelde is dus waar.
Probleem is dus, aangezien ik heel anders was op die leeftijd, dat ik het soms vreselijk moeilijk vind om mijn eigen dochter te leiden/sturen (hoe je het ook noemen wilt).
Ze wordt 15 jaar in september en zoals alle tieners heeft ze een telefoon, is ze druk met snapchat (gelukkig niet zo actief op die andere social media), druk met er goed uit zien, druk met de juiste vrienden vinden en druk met alle aandacht die ze graag wilt.
Je ziet.. druk met school staat er niet tussen 😐
En daar is dus waar de schoen wringt.
Ik zie haar leren, ik zie haar werken (als ik thuis ben tenminste!) en ze geeft zelf aan best veel te doen aan school, maar ik zie dus ook haar punten en daar krimpt mijn maag van in elkaar.
Ik ben heel eerlijk geweest tegen haar over mijn middelbare schooltijd, maar helaas voor haar is daar weinig slechts over te melden. Na het eerste jaar ging ik voorwaardelijk over omdat ik niet goed bezig was. Daar schrok ik van en toen ben ik dus maar gaan leren wat er voor zorgde dat ik HAVO met gemak en door amper echt hard te leren, heb gehaald. Als ik daadwerkelijk had geleerd zoals het hoorde, had ik ook best Atheneum kunnen doen, maar daar had ik weinig behoefte aan.
Dat heb ik haar niet verteld, dat ik weinig leerde (sommige dingen houd ik wijselijk voor mijzelf), maar wel dat ik na die waarschuwing er voor moest zorgen dat ik mijn punten omhoog ging halen.

Dit probleem had Kyra ook.
Ze heeft anderhalf jaar lang een behoorlijke zware tijd gehad (vooral met zichzelf) en gesprekken bij de psycholoog hebben haar dan ook heel goed gedaan. Ze is na die gesprekken veranderd van een getraumatiseerd meiske die hulp nodig had, naar een echte puber die bij tijd en wijlen vreselijk irritant en egoïstisch is!!
Aan de ene kant moet ik blij zijn, want de moeilijke periode is nu eindelijk voorbij voor haar, maar aan de andere kant is die omschakeling wel een beetje te snel gegaan voor mij.  Opstandig gedrag, onbegrip, egoïsme.. daar heb ik zelden mee te maken gehad met mijn kinderen, maar de ware puber in haar zorgt nu wel voor dat gedrag.
En begrijp mij niet verkeerd: het kind moet de ruimte krijgen om te puberen, om af en toe stoom af te blazen, tegen haar moeder in te gaan en dwars te doen.
Tot een bepaalde hoogte uiteraard, maar ik ben zelf ook jong geweest en ik weet als geen ander hoe moeilijk die leeftijd is dus ik ben wel zo nuchter om haar ook echt die ruimte te geven.
En echt, ze is geen slechte griet want ze praat met respect tegen mij, noemt mij geen kutwijf zoals vele andere vriendinnen van haar wel doen tegen hun moeder (dat vindt zij zelf ook schokkend!!), ze respecteert de regels en al moppert ze er soms behoorlijk over, ze accepteert het en we praten nog altijd over alles. Er is niets dat niet besproken wordt hier in huis.
Het probleem bij haar is school…
Nog altijd voelt ze zich niet lekker op school, kan ze haar draai niet zo vinden met haar klasgenoten en “vrienden” en dat zorgt er ook veel te vaak voor dat ze niet naar school wil. Jammer genoeg resulteert dat dan ook in slechte punten.

En wat ik ook zeg, doe of vraag.. ik lijk niet tot haar door te dringen.
Hoe ze moet leren, volgens welk schema ze moet leren, hoe ze zich moet voorbereiden… ze doet het allemaal zoals we bespreken, maar het kind heeft volgens mij een concentratie van een visstick als het daar op aankomt.
Wat wil je ook.. de afleiding van die kut telefoons is gewoon gigantisch!
Dus heb ik haar gezegd haar telefoon beneden te laten als ze gaat leren, maar helaas kan ik dat niet controleren omdat ik zelf pas om 6 uur thuis ben 😕
Nu is ze wel zo eerlijk om te zeggen dat ze AF EN TOE de telefoon beneden laat, maar als ze hem op de kamer heeft dan zegt ze er niet op te kijken..
Whahahahahaha.. jow !!
En ik sta volgende week op de cover van Vogue, ook hoogst onwaarschijnlijk 😛

Ik kan hier niet zo goed mee omgaan.. te zien hoe beroerd ze het doet, terwijl een opleiding toch echt wel belangrijk is. De stap van Atheneum naar HAVO is al gemaakt (godzijdank) maar als ze zo door gaat moet ze een niveau terug en ook een jaar over doen!
Doodzonde zou ik het vinden, want ik weet dat ze het wel kan!
Het is maar te hopen dat ze na ons laatste gesprek van deze ochtend enigszins is geschrokken.. maar dat roep ik al anderhalf jaar 😦

Moeder zijn is niet altijd leuk, want haar straffen en consequenties laten voelen, doet mij net zoveel pijn als dat zij ze moet ondergaan. 

XmelX

 

22 thoughts on “Moeder zijn is soms heel uitdagend

 1. Zo herkenbaar, al hebben wij het achter de rug! Dan kan je ook veel rustiger terugkijken (dat zet nu geen zoden aan de dijk hé 😘😘).
  Wat je vertelt over haar is heel typisch, maar dat ze jou met respect behandelt is zo goed en toont aan dat je het super doet als mama!
  Ze moet haar eigen weg zoeken en zal wss wel eens tegen een muur botsen, maar dan ben jij er! Komt goed, echt!
  Liefs 😘😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Eigenlijk…..klinkt het heel gezond 😊
  Serieus, tieners hebben een soort ‘hersenafwijking’ waardoor ze tijdelijk minder in staat zijn empathie op te brengen en ongelofelijk egoïstisch zijn. Juist dat maakt dat ze zichzelf goed ontwikkelen naar een zelfstandige volwassene die goede beslissingen kan nemen.
  Ik zeg het wel heel mooi, mijn tijd komt nog….en dan ben ik vast ook wanhopig.
  Je doet het prima. Respect voor jou! Knuffel xxxxxx

  Geliked door 1 persoon

 3. Mijn zoon wordt in november 15 jaar en doet zijn best. Ik moet er wel achteraan zitten en ik overhoor hem ook. Hij is ook niet heel brutaal, maar ik vind het jammer dat hij veel online zit met zijn vrienden. Ik zou het zo fijn vinden als ze met zijn allen afspreken om naar t strand te gaan of andere leuke dingen te ondernemen. Ik hoop voor hem dat er nog een leuke tijd aan komt. En jij bent een top moeder!! Dat komt helemaal goed met je dochter!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier is het ook al maanden een gevecht. Nu het er op lijkt dat ze over is van hhavo 4 naar 5 (na héééél veel gezeur en gesmeek en dreigen met straf) is er een volgend tijdperk aangebroken. De ongeïnteresseerde egocentrische nukkige puber. Zeer gezellig. Not.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jee m’n stiefdochter is 12 maar die is nu al naar mijn idee al twee jaar bezig met puberen. Na de zomer gaat ze naar de middelbare school….ik hou m’n hart vast…. 😩
  Nu is het al vaak onhandelbaar en afwijkend gedrag. En als stiefmoeder vind ik dat echt heel erg moeilijk om mee om te gaan.
  Ze is ook vaak respectloos naar volwassenen. ( naar ons toe, m’n schoonouders, leraren op school) Vind dat echt erg jammer.
  Maar vind dat jij het goed aanpakt hoor! 👍🏻

  Geliked door 1 persoon

  • De middelbare school kan echt als een rode lap op ren stier werken voor pubers. Ik hoop voor jou dat het mee gaat vallen maar naar wat je hier schrijft is het nu al een behoorlijke lastige dame.
   Vooral dat respectloze is vreselijk en stiefmoeder of niet, respect hoor je voor alle ouderen te hebben! Ik wens je heel veel succes en als je eens wilt praten erover ofzo dan kun je mij altijd mailen! 😘😘

   Geliked door 1 persoon

   • Ik hoop ook dat het mee gaat vallen, maar vrees toch het ergste.
    Ja klopt respect moet ook naar ouderen, alleen blijven we zo vaak corrigeren en uitleggen. Het lijkt net of het niet wil binnen komen bij haar. We hebben al regelmatig afgelopen maanden straf gegeven in vorm van na school gelijk naar opa en oma (omdat wij dan nog aan het werk zijn), geen telefoon/iPad. Helpt heel even en daarna is het weer zover.
    Vraag mij dan ook vaak af wat we dan ook moeten doen wil het wel een keer helpen. Vind het echt lastig allemaal, nu al, laat staan straks als ze naar middelbare gaat….
    Bedankt voor je reactie, fijn om er ff over te praten. 🙂

    Geliked door 1 persoon

 6. Kwam eigenlijk perongeluk op dit artikel. Maar eigenlijk is het best interessant om het vanuit een moeders sperspectief te zien. Ik ben zelf ook 15 en ik snap eigenlijk precies wat je zegt. Misschien heeft ze wat aan de app offtime dat schakelt bepaalde apps uit en kan je zien hoelang je daadwerkelijk bezig bent geweest. Succes!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s