Sinterklaasdilemma.

Op een rustige vrijdagochtend loop ik op mijn gemak door de supermarkt en stop bij een rek met chocoladeletters en pepernoten.
Het verbaast mij niet dat ze er al liggen, het is bijna oktober en hier in Nederland zijn we dol op Sinterklaas en al het lekkers dat daarbij hoort, dus gooien we dat snoepgoed ook vroeg in de schappen.
Maar ik denk op dat moment aan iets heel anders en ik word er gelijk een beetje somber van.

Sinterklaas.
Wij vieren dat elk jaar wel, met een zak cadeaus en wat snoepgoed. En elk jaar werd die zak door de Sint of de Pieten voor de deur gezet. En elk jaar weer zie je een twinkeling in de ogen van de kinderen.
Mijn dochter is nu 15 en vindt de cadeaus leuk, maar gelooft er uiteraard niet meer in want ze weet heel goed dat ik degene ben die dat allemaal regelt.
Zoonlief is nu 9, zit in groep 6 en vanaf die groep doen ze surprise op school en mogen ze niet meer naar de Sint toe, omdat men er van uit gaat dat de kinderen in die klas wel weten hoe het in elkaar steekt.
Nou, mijn zoon dus niet!
Hij mag dan wel al 9 jaar zijn, maar hij gelooft er nog heilig in!

En nu?
Hoe pak ik dat nu aan?
Laat ik hem in die waan met de kans dat hij op school het pispaaltje en deusje wordt die nog in Sinterklaas gelooft en hier mee gepest gaat worden? Of ga ik hem uit de droom helpen en moet ik maar afwachten hoe hij daar op gaat reageren?
Ik vind het moeilijk, want ik vind het zo vreselijk aandoenlijk dat hij nog met volle overgave in de Goedheiligman gelooft.
Wat ben ik dan voor een vreselijke moeder als ik moet zeggen dat ik hem al jaren recht in zijn gezicht aan het voorliegen ben?

Ik ken mijn mannetje wel en ik ben zo bang dat hij diep teleurgesteld zal zijn en dan niet omdat ik heb gelogen tegen hem, maar omdat die man niet echt bestaat maar dat ik degene ben geweest die elk jaar de cadeaus kocht en voor de deur liet zetten :/
Bij mijn dochter is dat heel soepel verlopen, die had het zelf wel heel snel door en vond het wel prima, maar mijn zoon is toch echt een heel ander kind. Hij gelooft ook nog dat ik de Kerstman elk jaar help met cadeaus kopen, dus zijn bestaan is voor hem ook nog geloofwaardig. Dat is toch uber-schattig?!

Wat doe ik hier nou mee ??

XmelX

19 thoughts on “Sinterklaasdilemma.

 1. hier hetzelfde dillema met Jayson gehad Mel. Veel kinderen wisten het al en uiteindelijk hebben wij dus besloten alles te vertellen. Echter loopt Divano ook nog rond dus aan hem de taak om het grote geheim voor zijn kleine broertje goed te bewaren. Hij gaat er zeer goed mee om en wil nu alles wel voor zijn kleine broertje regelen. De tandenfee, schoencadeautjes kerstcadeaus kopen. Hij vind het fantastisch dat hij dan kerstman enzo mag spelen…..

  Geliked door 2 people

 2. Dat vind ik een hele moeilijke. Het is zo heerlijk als ze nog “geloven”!
  Maar de kans is wel enorm groot dat hij er op een vervelende manier gaat achterkomen. Beter via jou dan??
  Je bent een wijze mama, je beslist vast wat goed is!
  Liefs xx

  Geliked door 1 persoon

 3. Eigenlijk doen we ze het geloven.
  Maar het blijft moeilijk wanneer verklap je dat deze niet echt bestaat.
  Ik heb het ooit anders aan boord gelegd. Op een moment zei ik tegen mijn kids als mama en papa geen centjes hebben dan komt de lieve man niet. Waarop beide zegde wel dan hoef ik geen speelgoed meer, waarop ik dan weer antwoorden. Jawel want mama en papa kopen het speelgoed. En zo wisten ze dat al vrij vroeg eigenlijk.

  Maar nogmaals het blijft een moeilijke om is wat men zelf heeft laten geloven nu te moeten zeggen spijtig maar deze lieve man bestaat niet meer.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  • Natuurlijk doen we ze het geloven! Ik hou van de fantasie van kinderen en die van mij leeft daar echt graag in, die wil ik niet verstoren maar ik heb geen andere keus ben ik bang 😦
   Ik wil niet dat hij er op een vreselijke manier achter komt, dan kan hij het beter van mij horen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Het is simpel!
  Je gaat samen met je dochter en je zoon om de tafel rennen. Ondertussen zing je Sinterklaas liedjes. Opeens zing je, 🎶”Sinterklaas bestaat niet, Sinterklaas bestaat niet, mamma helpt Sinterklaas”🎶 Daarna gooi je het ingepakte boekje van mij op tafel, wat hij dan uit mag pakken. Vervolgens strooien met kruidnootjes en gooi keihard met chocoladeletters tegen een deur.
  Ik bedoel, maak er gewoon een feestje van.
  Dat kan jij!
  En hij zal zijn hele leven niet vergeten hoe leuk het was om te horen dat Sinterklaas niet bestaat.
  Vervolgens laat je hem Toon Hermans horen met zijn Snicolaas sketch.

  Geliked door 1 persoon

 5. Lig dubbel om die reactie hierboven… 😀
  Ik zou hem gewoon apart nemen en het eerlijk vertellen. Leg hem uit dat het onze Nederlandse traditie is en dat alle ouders het voor hun kinderen verborgen proberen te houden zolang het kan, dat hoort gewoon zo! En zeg hem dat hij hetzelfde zal doen als hij straks kinderen heeft, gewoon vanwege de mooie herinneringen die hij aan jullie gezamenlijke Sinterklaasfeest heeft. En dan.. ja dan afwachten hoe hij reageert.
  Succes meissie! XXX

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s