Jaloezie

Waar mijn haren recht van overeind gaan staan, is jaloezie.
Dat is toch echt één van de meest nare eigenschappen die iemand kan hebben. En dan maakt het nog niet zoveel uit in welke vorm dat is, maar als je met zo’n emotie moet rondlopen dan zou ik toch echt tenenkrommend door het leven gaan!! Ik ben zelf gelukkig alles behalve jaloers.

Mensen die jaloers worden als hun partner naar iemand kijkt, naar iemand lacht, het goed met iemand kan vinden, of verzin het maar wat nog meer..
Vrienden die er niet tegen kunnen dat hun vrienden het ook heel goed met anderen kunnen vinden… zulke mensen moeten toch echt een ellendig bestaan hebben? 😮
Ik vraag mij die gedachtegang wel eens af..
Waar zou je jaloers op moeten zijn? Dát vraag ik mij af..
Op het feit dat hij/zij goed kan opschieten met een ander?
Of omdat hij/zij aardig is naar anderen en dat laat zien met een glimlach?
Angst omdat je bang bent dat het zo goed klikt met een ander waardoor hij/zij misschien de gedachte krijgt je te verlaten?
Het vervelend vinden dat je vriend zich goed kan amuseren met meer mensen dan alleen met jou?

Ik zie alleen maar dat je het een ander niet gunt om mensen te leren kennen en verder te kijken dan alleen naar jou.
Dat ze het leuk kunnen hebben in hun leven met meer mensen dan alleen jou.
Dat je geen vertrouwen hebt in een ander en daardoor hersenspinsels krijgt.
Maar al die dingen nemen niet weg dat je partner en/of vriend/vriendin onvoorwaardelijk van je houdt, ontzettend blij is als hij/zij bij jou is en de tijd met elkaar enorm waardeert. Dat je onvervangbaar en uniek bent, maar dat er simpelweg meer mensen zijn waar hij/zij het fijn bij vindt om bij te zijn. En ik vind dat iets waar je heel blij van moet worden, in plaats van jezelf moeten gaan opvreten, omdat jij er niet bij bent of welke idiote gedachten er dan allemaal bij die persoon opkomen.

Al die dingen zijn toch echt problemen die bij de jaloerse persoon zelf liggen en niet bij de ander.
Meestal krijg je dan verklaringen over wáárom ze zo zijn en dat zo voelen. Eerdere gebeurtenissen waarin ze bedonderd zijn bijvoorbeeld, maar geloof mij: Ik ben ook vaak genoeg bedonderd en belogen in mijn leven. Meer dan mij lief is zelfs. En ja, dan krijg je wel een tik en dan ben je wel wat voorzichtiger.
Maar ik zie nog altijd geen reden om daardoor jaloers te zijn op anderen!?
Met dat gevoel doe je jezelf alleen tekort.

Ben jij een jaloers type? Of denk je er net zo over als ik?

XmelX

6 thoughts on “Jaloezie

 1. Hier spreek je over jaloersheid op een ander.
  Maar hoeveel zijn er niet die jaloers zijn omdat andere iets meer kennen en doen.
  Nee ik ben niet jaloers aangelegd. Ik zou niet kunnen leven dan. Als mens mag men naar een ander kijken, mag men woorden delen mag men een lach delen.
  Net zoals men vaak hoort een vrouw kan niet bevriend zijn met een man. Dan denk ik waar halen ze het uit. Jaloersheid bestaat in alle vormen. En deze die ziek jaloers zijn daar is moeilijk mee te leven of om te gaan.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelden last van idd, sowieso niet in een relatie.
  Heel soms wel, als ik denk dat een ander door het leven huppelt en ogenschijnlijk nooit tegenslagen kent. Maar dat heb ik alleen als ik echt in de put zit.

  Like

 3. Vroeger was ik zeker ook jaloers, niet in een relatie. Eerder bij vrienden die met anderen afspraken… maar jaloezie komt voort uit onzekerheid. En daar kun je als jaloers persoon alleen zelf aan werken. Want uiteraard mogen vrienden met anderen afspreken, daarom hebben ze jou niet minder graag.
  Bij een partner kan ik wel een beetje jaloers zijn, maar ik zal dat niet snel laten blijken. En dan nog, als je partner je wilt bedriegen, dan doet hij of zij dat toch. Mijn ex mocht zelfs bij zijn beste vriendin slapen, ik maakte daar totaal geen probleem van. Terwijl anderen zeiden, vertrouw jij dat?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s