Kortsluiting

Mijn therapeut (ik noem hem voor het gemak vanaf nu J.) zei laatst tegen mij, dat ik moet proberen wat meer te delen. Te praten met mijn vriendinnen en open te zijn over wat ik voel, denk, meemaak en meegemaakt heb.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan voor iemand die toch wel zo gesloten is als een oester!
Ik praat wel veel met mijn vriendinnen, maar ik zeg heel weinig.
Snap je?
Ze weten wel veel over mij, maar ik hou het graag oppervlakkig. Ik ga er niet dieper op in. Ik laat ze niet zien hoe het écht voelt voor mij, of wat het daadwerkelijk met mij doet of gedaan heeft.

J. zei dus dat dit te maken had met mijn “stoere” voorkomen. Dat heb ik mij zo aangeleerd, al heel lang geleden. Ik doe mij stoerder voor dan ik ben en denk dat als ik emotie toon, ik zwakte toon.
Zo voel ik dat ook echt.. ik voel mij dan zwak en daar wil ik op de een of andere manier niet aan. Hij heeft mij uitgelegd, dat het helemaal niet zwak is. Dat zwakte daar helemaal niets mee te maken heeft, maar dat brengt alleen maar kortsluiting in mijn hoofd. Heel verwarrend vind ik dat en ik moet nog een manier vinden hoe ik die twee niet als gelijken moet zien.

Het gekke is, dat als een vriendin mij iets vertelt en ze emotioneel wordt daardoor, ik haar totaal niet als zwak zie. Die link leg ik dan niet. Ergens is het heel logisch dat als je over iets heftigs praat, emoties naar boven komen. Maar ik heb dat altijd weg gestopt. Ik liet dat nooit naar boven komen en doe er dan ook alles aan om dat tegen te gaan.
Mij is lang geleden verteld geworden, dat ik moest doorgaan. Dat ik niet bij de pakken neer moest zitten, mij niet moest aanstellen, maar mijn schouders eronder moest zetten en gewoon door moest gaan (lees je hoe vaak ik “moest” in één zin schrijf?).
Maar zo was het wel. Als je dit te horen krijgt als jonge tiener dan neem je aan dat het op die manier moet (ik was in ieder geval wel zo.. en volgens J. ben ik nog altijd zo naïef! :/ ). 
Gooi dat roer maar eens om na bijna 35 jaar!

Feit is gewoon: ik kan janken om niks! Een stom filmpje, een heftig verhaal wat iemand vertelt, een gelukkig momentje.. noem het maar op: Ik kan werkelijk janken om niks!
Maar ik doe het niet.. althans, ik doe het wel als ik alleen ben. Maar dus niet als ik bij anderen ben en dan maakt het niet zoveel uit bij wíe ik ben. Ik doe dat dan gewoon niet. Stom eigenlijk..

Laatst was ik bij mijn vriendinnetje in Purmerend en die sleepte mij zo ongeveer naar een plek waar we even konden praten. Zij zag mij worstelen en heeft zich heel veel moeite gedaan om die oester open te kraken zodat er eens wat uit kwam..
En ze zei ineens:
“Weet je Mel..die tranen die nu over je wang lopen.. zo’n emotie heb ik nog nooit gezien bij je.”
Eigenlijk is dat best triest.. 😦

Want zo hard ben ik helemaal niet.. 😥

XmelX

17 thoughts on “Kortsluiting

 1. Mel praten is niet altijd makkelijk. Omdat vaak deze die luisteren en dan toch iets zeggen hun eigen problemen niet zien.
  Daarom praten veel mensen niet altijd over het diepste wat ze voelen.
  Ook zit er altijd een angst om niet afgerekend te worden op wat je iemand in vertrouwen verteld.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 2. Ik hoor en zie je helemaal. Gek, want eigenlijk zien we elkaar bijna nooit. Maar ik heb onthouden je me zei toen we elkaar ontmoeten… “je hebt geluisterd naar mij en bent niet oppervlakkig gebleven…”. Ik heb dat onthouden.
  Ik heb ook gezien war het met een mens kan doen als je je niet “zwak” kan en wil opstellen, believe me… ik wil het nooit meer meemaken.
  Lieve Mel, het is mss omdat we elkaar bijna niet zien dat je je gevoelens kan delen, don’t hold back… 😘😘

  Geliked door 1 persoon

  • Die dag op het terras was best ontspannen, eerlijk en open he ?.. En veel te lang geleden 😦 Gek hoe je een connectie kunt voelen terwijl je elkaar amper ziet. Des te meer waardeer ik je eerlijkheid en je reacties ❤ Mag ik een keer langskomen? Of houd je de boot nog af? Ik weet eigenlijk niet hoe het nu in België is, met de regeltjes enzo omtrent Covid :/

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s